Здравните власти в Истанбул със спешни мерки заради коронавируса

Здравните власти в Истанбул раздават безплатно маски на работещите в медицинските заведения в Истанбул. 12 души са хоспитализирани със съмнения за заразяване с коронавирус в района на Аксарай, съобщиха от областната Дирекция по здравеопазване.

10 от тях са китайски туристи, които са поставени под карантина в държавната болница в Аксарай с оплаквания от силна кашлица и стомашни болки – симптоми, които съвпадат с тези на новия коронавирус.

Другите двама пациенти са турски граждани, за които също има съмнения, че са носители на коронавируса.

Китайските туристи пристигнали в Истанбул с туристическа група. Преди това посетили областта Кападокия. Настанени били в хотел в района на Султанахмет. След като 10 души от туристите се оплакали от силна кашлица и стомашни болки, линейка на медицинския център ги откарала в държавната болница в Аксарай, където били поставени под карантина.

Валията на Аксарай Али Мантъ уточни, че китайските туристи, шофьорът и техният екскурзовод са хоспитализирани в карантинното отделение на болницата, за да не се допусне разпространение на вируса, ако резултатите покажат наличие на такъв. Той каза още, че здравният персонал бил задължен да слага маски, които се раздавали безплатно.

Според здравните власти хоспитализираните засега били поставени под карантина само заради съмнения и с превантивна цел. След като станат известни резултатите от направените изследвания на кръвта на пациентите, ще бъде решено какви мерки ще се предприемат.

Ако кръвните проби са чисти, ще бъдат изписани от болницата, уточниха те.

- реклама -