ваксина, коронавирус, българска, Андрей Чорбанов
сн. БГНЕС

Здравните власти в ЕС: Намалява ефективността на ваксините срещу Covid

Здравният регулатор на Европейския съюз изрази загриженост относно намаляващата ефективност на терапиите с антитела на Covid-19 за лечение на пациенти, тъй като новите варианти на вируса поставят под въпрос подходите за лечение.

Световната здравна организация (СЗО) и Американската администрация по храните и лекарствата отидоха още по-далеч и оттеглиха препоръките за някои моноклонални антитела с мотива, че Омикрон и най-новите разклонения на варианта вероятно са направили тези възможности неактуални.

Моноклоналните антитела са предназначени да неутрализират вируса на SARS-CoV-2, като се свързват с протеина spike на повърхността му, но вирусът еволюира, което води до промени в този протеин, влияещи на начина, по който антителата се свързват с него.

„Въпреки че все още не е известно до каква степен намалената неутрализираща активност се изразява в намалени ползи за пациентите, здравните специалисти ще трябва да обмислят алтернативни лечения, особено ако субварианти като BQ.1 и BQ.1.1 станат широко разпространени“, заяви Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Новите разклонения на доминиращия подвариант BA.5 на Omicron, известни като BQ.1 и BQ.1.1, са сред повече от 300-те подварианта на варианта Omicron, циркулиращи в световен мащаб, 95% от които са преки наследници на BA.5, според СЗО.

Спешната работна група на ЕМА заяви, че могат да бъдат разгледани антивирусни алтернативи като Paxlovid на Pfizer и Рemdesivir на Gilead, като заяви, че се очаква те да запазят активността си срещу новите щамове.

Evusheld на AstraZeneca, Regkirona на Celltrion, Ronapreve на Roche и Xevudy на GSK-Vir са моноклонални антитела, одобрени в ЕС за Covid-19. ЕМА добави, че ще разгледа всички необходими актуализации на етикетите на отделните терапии.

- реклама -