Ваксинирането на деца срещу COVID 19 започва в края на тази седмица (Обновена + Видео)

„Ваксината срещу COVID-19 за деца от 5 до 11 години е педиатрична. Тя е с променен състав от гледна точка на съдържанието на антигена иначе е идентична с останалите .

Основното вещество се съдържа 3 пъти по-малко.

Изследванията показаха, че при трикратно по-малко съдържание тя дава същия ефект, както ваксината за възрастни”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунечв.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, както началникът на отдел „Надзор на заразните болести“ д-р Кремена Пармакова и изпълнителният директор на ИАЛ магистър-фармецевт Богдан Кирилов дават пресконференция във връзка с ваксинацията при децата на възраст от 5 до 11 г.

Имунизацията срещу COVID-19 на децата на възраст от 5 до 11 г. започва още в края на тази седмица, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

69 са пунктовете в страната, където ще ваксинират деца.

По-голямата част от тях са в областните градове, но пунктове ще има и в по-малки градове като Гоце Делчев, Казанлък, Велинград, Нова Загора, Девин, Елхово и други. При интерес от родителите, ще бъдат разкрити още пунктове.

В момента личните лекари няма да могат да извършват имунизацията срещу COVID-19 на деца.

Флаконите са 10-дозови. Това не е много удобно заради организацията на работа и затова препаратът няма да се предлага във всички съществуващи пунктове, обясниха здравните власти.

Трябва да се съберат 10 желаещи деца и тогава да се отвори флакон с ваксина, посочи Кунчев, за да не се получава изхвърляне на ваксина.

Ваксините за деца са с по-дълъг срок на гадност от тези за възрастни. След отваряне, флаконът може да се използва до 12 часа, а съхраняването преди отваряне е в срок от 10 седмици.

Ваксината се прилага мускулно на ръката – точно както е при възрастните. Страничните ефекти са втрисане, главоболие и мускулни болки.

Родителите могат да получат консултация преди ваксинацията на детето им – за нежелани реакции и други въпроси, които имат.

Няма да е нужно съгласието на двамата родители, за да се ваксинира детето, достатъчно е присъствието на един настойник по време на ваксинацията.

В България вече пристигнаха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на Pfizer/BioNTech.

- реклама -