коронавирус, болниците, задъхват, система, локдаун, смъртност, заболеваемост

Здравни експерти: Смъртността ще продължава да расте, а болниците се задъхват

Все по-лоши стават прогнозите на експертите за развитието на четвъртата вълна от COVID-19 у нас. Според д-р Гергана Николова ситуацията в лечебните заведения у нас може да бъде описана така: Непрекъснат поток от болни, уплашени пациенти с позитивни тестове за COVID-19, задъхваща се система, препълнени болници и легла.

„Безкрайно уморени сме, изтощени сме. За съжаление ваксинациите не вървят с темпа, с който искаме”, коментира д-р Николова пред Нова телевизия.

По думите й сериозен проблем е, че мерките не се спазват.

„Маските, които се носеха миналата година, сега са нещо, което се спазва само от лекарите. Да се въведат допълнителни рестрикции, ще имат същия ефект, който имат и неизпълнените към момента мерки”, казва д-р Николова.

Тя каза, че към вчера парите за първа линия, фактурирани за месец август, не са разплатени на никого от доболничната помощ.

„Ние работим, никой от нас не е затворил кабинета си. Така както работим, така и тихо умираме. Миналата седмица изпратих моя приятелка. Ние сме общопрактикуващи лекари, топим се. Пациентите обаче са същите и някой трябва да ги поеме. Така работата се увеличава. Накрая, когато трябва да получиш признание, че нещо си направил – не го получаваш”, заяви Николова.

Според математика проф. Николай Витанов нов локдаун вероятно няма да има, но смъртността ще продължи да расте. По думите му, макар заразата да нараства, тя е плавна. Според изчисленията му репродуктивното число е 1,03.

„Когато става въпрос за София-град, все още не е потънала тази област, но в момента имаме дифузно разпространение, макар и бавно. Ние сме в началото на едно развитие, което би трябвало да се спре по някакъв начин, за да не отидем на по-неприятни ситуации“, каза Витанов.

Неговите изчисления сочат, че страната върви към вторичен пик на заразата през тази вълна.

- реклама -