българи ,участие програма трети ден олимпиада

Здравни експерти: Олимпиадата да не се провежда в Рио

Ще бъде ли Рио домакин на XXXI-те летни Олимпийски игри? Домакинството беше поставено под въпрос от 150 лекари от цял свят, които изпратиха отворено писмо до Световната здравна организация.

Чрез него те  препоръчват Олимпийските игри това лято да не се провежда в Рио де Жанейро, заради опасността от разпространение на вируса Зика.

Според експертите провеждането на Игрите в Рио би било „безотговорно и неетично“ и би могло да доведе до разпространението на вируса в бедни, незасегнати райони.

„Ще бъде ненужен риск, когато половин милион туристи от целия свят посетят Олимпиадата. Те могат да се заразят с вируса и да го пренесат в своите страни, където той да се превърне в епидемия“, пишат в писмото си лекарите от Великобритания, САЩ, Канада, Норвегия, Филипините, Япония, Бразилия, Турция, Ливан.

brazil-1300017_1280

От Световната здравна организация отхвърлиха притесненията на лекарите и заявиха, че няма да препоръчат променяне на мястото или времето на провеждане на Игрите.

„Досегашната ни информация сочи, че преместването на Олимпиадата няма да промени нивото на международно разпространение на Зика. Олимпиадата ще проведе в зимния сезон в Бразилия, когато има по-малко активни комари и опасността от ухапване е по-малка“, казват от Организацията, като все пак препоръчват на туристите взимането на мерки срещу ухапвания от комари, както и избягването на заразени райони от бременни жени.

- реклама -