здравна комисия, болници, директори, Спутник V
Снимка: БГНЕС

Здравната комисия връща стария ред за назначаване на директорите на болниците, иска достъп до Спутник V

Комисията по здравеопазване в парламента направи първа стъпка към премахване на търговския статут на болниците и връщане на стария ред по назначаване на директорите им.

Комисията по здравеопазване в парламента направи първа стъпка към премахване на търговския статут на болниците и връщане на стария ред по назначаване на директорите им. Това предложение направи лидерът на „Изправи се! Мутри вън“ Мая Манолова с с промени в Закона за лечебните заведения. Законодателната инициатива не беше подкрепена от ГЕРБ и ДПС, които гласуваха с „въздържал се“.

Предложението на Манолова е инспирирано от подписка на медици от ИСУЛ, които са се обявили против сегашното положение и в тази връзка иска да върне стария ред за провеждане на конкурси в болниците чрез конкурс и назначаване на управителите от министъра на здравеопазването, а не по процедурата на Закона за публичните предприятия, при която независим член в бордовете на болниците се избира от Агенцията за публичните предприятия. Ако законопроектът на Манолова, бъде приет окончателно, то министърът на здравеопазването трябва да проведе до 2 месеца след приемането му нови конкурси за директори и членове на бордовете на болниците.

„Ние смятаме, че болниците имат своя специфика, изпълняват дейности в обществен интерес и не могат да бъдат третирани като публични предприятия, каквито са законодателните промени от края на миналата година“, каза Манолова.

Тя уточни че това е първа стъпка към премахване на търговския статут на болниците, което разпали ожесточен дебат между депутатите на тема „за“ и „против“.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов обвини Манолова в непознаване на законодателството и бъркане на основни понятия. Той обясни, че само регистрацията и стопанската дейност на лечебните заведения се извършва по Търговския закон, а медициниските дейности се регулират от здравните закони, медицинските стандарти и други нормативни документи. Той посочи, че ако се ликвидира търговския статут на болниците, ще трябва да се премине през тежка и дълга ликвидационна процедура, което ще ликвидира здравеопазването в условия на пандемия. Становището му беше подкрепено от депутата от ДПС Хасан Адемов.

Манолова обаче обясни, че с този законопроект не се предлага премахване на търговския статут, а единствената цел е директорите, назначени с непрозрачни конкурси по Закона за публичните предприятия, да бъдат преназначени под контрола на МЗ.

Ангелов заяви, че при проведените последни конкурси са били сменени директорите само на 2 болници, като и в двете е заради засечени нарушения.

„Всички останали директори са запазили постовете си и те работят от години, дори десетилетия“, каза здравният министър в оставка.

Даниела Дариткова (ГЕРБ) обясни защо конкурсите са проведени в началото на годината, припомняйки предисторията на Закона за публичните предприятия.

„Законът за публичните предприятия е приет през 2019 и беше с отложено влизане в сила през октомври 2020. Този закон е важен за приемането на България в Еврозоната. Още в началото възникнаха два проблема по отношение на лечебните заведения. Единият е невъзможността на управителите на лечебни заведения да осъществяват преподавателска дейност и получихме съгласие, включително от ОИСР, да се направи изключение.

В последствие, за да можем да отстраним още един проблем, отложихме с 4 месеца влизането му в сила и постигнахме съгласие управителите, които са лекари, да могат да упражняват лечебна дейност. Затова се наложи сега да са конкурсите. Агенцията за публичните предприятия определя независимия член само в 8 големи болници и едно предприятие за ваксини, на всички други болници управите се назначават от МЗ“, обясни Дариткова.

Георги Михайлов от БСП подкрепи Манолова, че поправките ѝ трябва да се приемат скоростно, защото сегашните конкурси са непрозрачни и без конкуренция.

Това стана причина Ангелов да го попита когато Михайлов е оглавил болницата по онкохематология колко души е имало на конкурса и Михайлов потвърди, че е бил само той.

„Ние с вас, проф. Ангелов, много добре знаем как се правят конкурсите в МЗ. И точно този проблем иска г-жа Манолова да разреши и прекрати“, каза Михайлов и призна, че е бил единствен кандидат за поста, но е намалил дълга на лечебното заведение с 3 млн. лв. за две години.

Здравната комисия още подкрепи предложението на БСП да се възложи на Министерския съвет „да предприеме всички необходими действия“, за да осигури достъп до руска ваксина срещу COVID-19, наречена „Спутник V“.

- реклама -