болница Лозенец преструктуриране педиатрична Герджиков Ананиев

Казусът „Медицински факултет – болница Лозенец” влиза в здравна комисия

Ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков ще запознае депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазването с проблемите, които ще последват с преобразуването на болница „Лозенец” в педиатрична и бъдещето на Медицинския факултет.

Вчера Академичният съвет на Алма Матер обсъди опасностите за материалната база, която се изисква за акредитацията на Медицинския факултет на СУ и опасностите за академичния му състав, който е елиминаторен критерий при акредитацията.

Съветът обяви протестна готовност и излезе с три основни искания, които ще бъдат представени от ректора на депутатите. Исканията са: цялостна визия за следващите стъпки – както за изграждането на бъдещата национална педиатрична болница, така и за бъдещето на болница „Лозенец“, и за на Медицинския факултет; да не се предприемат отделни стъпки – една по една, включително и привидно „невинни“, като внесения в Народното събрание законопроект; в член 5, алинея 1 на Закона за лечебните заведения да се допусне възможността болници да бъдат предадени на управление към висшите училища, като те да са техен принципал.

Припомняме, Университетска болница „Лозенец“ е учебно-клинична база на Медицинския университет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С тази база този факултет и най-старият Университет са получили акредитация.

Ректорът, преподавателите и студентите, лекарите научиха от медиите за намерението на правителството да преструктурира Университетска болница „Лозенец“ и да я превърне в национално педиатрично лечебно заведение.

От преструктурирането са притеснени всички, а студенти и специализанти дори готвят протести. Те се координират в социалните мрежи и призовават гражданското общество за подкрепа.

„Единственото, което досега е юридически факт е, че Министерски съвет е внесъл предложение в Народното събрание болницата да не бъде към Министерски съвет. Тя не е правителствена болница, 80% от лекуващите се там пациенти са всъщност просто граждани. Ако Министерски съвет е решил вече да няма такъв контингент, това е един от начините. Има и други начини да се преустанови това“, коментира преди дни проф. Герджиков. Коментарът на здравния министър Ананиев бе, че с преобразуването на „Лозенец“ в педиатрична болница няма никакъв проблем за съществуването на Медицинския факултет към Софийския университет.

- реклама -