сертификат, депутати, комисия, здравеопазване, Възраждане, заседание, предложение
сн. БГНЕС

Здравната комисия прие предложението за сертификат в НС, от „Възраждане“ скочиха, че не са уведомени за заседанието

Темата за зеления сертификат отново разбуни духовете в Народното събрание. След като по-рано днес гласуването в пленарна зала на предложението на ДБ за въвеждане на документа беше отложено по настояване на „Има такъв народ“, здравната и правната комисии го обсъдиха.

В Комисията по здравеопазване то беше прието. Спор предизвика първоначалното предложение тестовете за неваксинираните народни представители да се плащат от държавата. От „Продължаваме промяната“ внесоха свое предложение тази точка да отпадне. От ГЕРБ също бяха против нея.

„Ние категорично сме против точка втора, а именно разходите за закупуване и използване на бързи антигени тестове за народните представители да бъдат за сметка на българския данъкоплатец и граждани. Това отново разделя народните представители от всички други сънародници, които за да ходят на работа, си плащат тестовете от собствения джоб“, заяви проф. д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ, цитиран от bTV.

Преди това стана ясно, че д-р Александър Симидчиев от ДБ оттегли тяхното проекторешение.

Управляващата партия предлага депутатите да влизат в сградите на парламента с документ за ваксина или преболедуване, както и с негативен тест за коронавирус – до 72 часа с PCR и до 48 часа за антигенен. Разходите за това обаче ще си поемат самите народни представители.

Според разпореждането на председателя на НС Николай Минчев новите условия за влизане в сградите на парламента трябва да влязат в сила от 24 януари.

Служителите на Народното събрание и сътрудниците пък ще влизат по същия ред, но техните тестове, ако не са ваксинирани, ще са за сметка на бюджета на парламента.

„Народното събрание не е кафене, не е ресторант, не е стадион или мол. То е работно място. Ако се затвори със зелен сертификат, действията на всички министерства на територията на България, общински съвети, нали си представяте как ще се затрудни работата. Но тук просто даваме пример“, коментира проф. д-р Георги Михайлов.

Според зам.-председателя на комисията и депутат от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев депутатите са „рисков контингент“. „Те пътуват много, срещат се с много хора, а и седим в едно помещение над 200 души и дишаме общ въздух. Наличието на механизъм, с който можем да управляваме риска в такава обстановка, е много важно да съществува и в парламента. На първото заседание на здравната комисия взехме такова решение да подкрепим предложението то да бъде вкарано в зала, за да се гласува от всички народни представители. Би трябвало да е още утре в програмата“, обясни Симидчиев.

По време на гласуването предложението на ПП е било подкрепено от останалите коалиционни партньори БСП и ДБ, но без ИТН, които са се въздържали.

А от „Възраждане“ обявиха, че техният представител в Комисията – Елена Гунчева, не била уведомена за извънредното заседание.

„Умишлено не бях уведомена за извънредното заседание на Постоянна комисия по здравеопазване днес, на която се е разгледало предложението депутатите да влизат със зелен сертификат в Народното събрание. Редовното заседание е насрочено за утре от 15.00 часа, като по никакъв начин не съм уведомена за промяната на датата и часа“, написа Гунчева на страницата си във Фейсбук.

- реклама -