Комисия по здравеопазване, Ангелов, Симидчиев, Кунчев, мерки
Снимка: БГНЕС

Здравната комисия прие на първо четене критерии за въвеждане на противоепидемичните мерки

С 12 гласа „за“ депутатите от здравната комисия в парламента подкрепиха на първо четене предложението на д-р Александър Симидчиев, който е и председател на комисията, да има конкретни показатели и критерии, на базата на които да се въвеждат противоепидемични мерки в случай на разпространение на определена заразна болест.

Симидчиев иска в рамките на 14 дни да се предприемат мерки и те да се основават на точни и ясни критерии.

Това предизвика реакция от страна на националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който изрази опасение, че това е трудно приложимо у нас и подчерта, че няма протокол в света, който да казва какво да правим, дори и след 14 месеца пандемия.

„В какви граници и какви числа да сложим за реакция“, попита Кунчев.

Той обясни, че в ЕС в момента има държава със заболеваемост 60 на 100 000 души и 1280 на 100 000.

Според него залагането на определени параметри, ще възпрепятства здравните власти да реагират адекватно и своевременно.

Позицията му беше подкрепена от д-р Даниела Дариткова, която припомни за приетия Националния план за готовност при пандемия и че той давал необходимата рамка за реакция.

От своя страна здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов също опонира, че в различни региони на България имало голяма разлика как се развива коронавирусът като разпространение, правейки аналогия с думите на Кунчев за различните страни в ЕС, само че с акцент различни области в България.

„Унифицирането на подхода ни лишава от гъвкавост. Следим над 20 показателя на 12-часова база“, посочи той и добави, ще здравната система в момента е гъвкава.

„Може да звучи нескромно, но ние се справихме успешно и с третата вълна“, подчерта Ангелов. А д-р Симидчиев отвърна, че не се предвижда планът според законопроекта да е обезателно само национален т.е. може да има регионални аспекти и напомни думи на Чърчил, че който не планира, планира да се провали. Председателят на здравната комисия и депутат от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев каза още, че опасенията им, че планът ще лиши здравните власти от възможност за реакция са безпочвени.

Комисията прие и предложението на „Изправи се! Мутри вън“ за правото на обжалване на назначенията в ръководствата на лечебните заведения.

До момента участниците в конкурса нямаха възможност да оспорват акта.

Със законопроекта се въвежда не само управителите и изпълнителните директори, но и членовете на Съветите на директорите и контрольорите да се назначават с проведен от здравния министър конкурс.

- реклама -