Камен Плочев, БНТ НЗОК министър на здравеопазването

Здравната комисия прекрати предсрочно мандата на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев

Здравната комисия подкрепи предсрочното прекратяване мандата на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев поради невъзможност да изпълнява задълженията си повече от три месеца.

11 от депутатите гласуваха „за”, 7 бяха „против”.

Комисията по здравеопазване в парламента заседава извънредно днес с една единствена точка, която беше за обсъждане на постъпило в Комисията по здравеопазването писмо на 12 юни 2018 г. от председателя на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса в изпълнение на решение на Надзорния съвет на НЗОК от 8 юни 2018 г.

По закон предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става с решение на Народното събрание. Един от текстовете, за да стане това е и обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като управител за срок, по-дълъг от три месеца.

В края на февруари проф. Плочев беше приет в болница. Преди това обаче здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката му, защото не е информирал Надзорния съвет на НЗОК за писмото, с което иска актуализация на бюджета ѝ от парламента заради натрупани задължения.

Тогава Плочев отказа да подаде оставка, но излезе в болничен, а по-късно беше приет по спешност в болница.

Камен Плочев беше начело на НЗОК от лятото на 2017 г.

- реклама -