лечебните заведения
сн. БГНЕС

Здравната комисия обсъжда дали да се промени търговския статут на лечебните заведения

Ако се направи стъпка за промяна на търговския статут на лечебните заведения, ще влезем в ликвидационна процедура, което ще отнеме години. Това каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов по време на първото заседание на парламентарната комисия по здравеопазване към 45-то Народно събрание, съобщи БТА.

сн. БГНЕС

Ангелов изрази позицията на Министерството на здравеопазването по повод предложения на депутата Мая Манолова за промени в Закона за лечебните заведения, чрез които се предвижда лечебните заведения да се „извадят“ от Закона за публичните предприятия. Министерството на здравеопазването не подкрепя предложението за промяна в закона, допълни той.

Ако лечебните заведения не са търговски дружества, НЗОК ще стане излишна, добави Ангелов и обясни, че при подобно положение касатаще трябва да плаща на Министерството на здравеопазването, а то, от своя страна – на лечебните заведения, което означава съсипване на здравеопазването.

сн. БГНЕС

Стопанската дейност на лечебните заведения се регулира по Търговския закон, посочи Ангелов. Лечебните заведения нямат право да извършват търговски сделки и на практика те не са търговски субекти. Единствено покупките, които правят, се регулират по Търговския закон, добави още Ангелов.
Членовете на комисията по здравеопазване приеха предложенията за промени в Закона за лечебните заведения на първо гласуване.

- реклама -