фелдшер, сертификати, ваксинация, арест

Здравен абсурд: Лекари изписват 4 лекарства на 4 различни е-рецепти

Здравен абсурд: Лекари изписват 4 лекарства на 4 различни е-рецептил В пореден здравен казус попадат фармацевти, лекари и пациенти. На личните лекари им се налага да изписват четири лекарства на четири различни електронни рецепти.

Пациентите трябва да вземат всичките три лекарства. Това налага голяма част от тях да търсят цялата група лекарства, особено тези, които са обвързани с НЗОК и ползват намаления, да се насочат към други аптеки, които имат по-голяма наличност.

„До нас достигнаха много такива сигнали. Предложението беше от 1 април на НЗОК пациентите да са длъжни да вземат всичките три лекарства в рецептата. В противен случай няма да получат нищо финансирано от НЗОК. Това е некоректно към пациентите“, заяви председателят на пациентската организация „Заедно с теб“ Пенка Георгиева.

„По Здравна каса, когато има до три лекарства на една рецептурна бланка, ако едно липсва, можем да изпълним рецептата, но това означава, че третото няма как да си го получи, защото рецептата влиза в системата“, коментира магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

Един от методите да се прекъсне тази практика е или на лекарите да се наложи да изписват няколко електронни рецепти за всеки един медикамент, или пациентите да се връщат за съответния медикамент.

Вижте още:

- реклама -