лекарства лекарства, ДДС, Позитивен лекарствен списък

Завръщането на хартиените рецепти: Мнението на медиците и фармацевтите

През седмицата здравните власти предложиха освен електронно, рецептите да се изписват и на хартия и след 1 ноември.

Целта е да се гарантира пълен достъп на населението до лекарства. Медиците и фармацевтите обаче приемат различно новата идея, съобщи Нова тв.

Валерия и Огнян Тодорови от години живеят на село. Той е пенсиониран фелдшер, с 47 годишен стаж в системата на здравеопазването.

А днес е и от двете страни. Като пациент пие животоподдържащи лекарства, за които Валерия чака уморително дълго да бъдат вписани в рецептурната книжка.

Като медик пък му се налага да помага при спешни ситуации, защото в селото няма лекар. И двамата подкрепят дигитализацията в здравната система, но са убедени, че рецептата на хартия не бива да отива в историята.

„Нека да си останат и хартиените рецепти, по-добре. Например, както е той – дойде някой при него и трябва да му предпише нещо.

А пациентът няма да има възможност с така електронна рецепта. Най-добре е с хартиената рецепта да остане, примерно за обезболяване или нещо такова, което ще му бъде необходимо за момента”, каза Валерия Тодорова.

„Въпреки всичко трябва да останат хартиените, не може като отидеш при лекаря си и той те прегледа и няма пред него електронен подпис, който да подпечати и да го напише в компютъра си – той трябва да му даде нещо”, коментира Огнян Тодоров.

„Ако е в бърза помощ какво ще му дадат, нищо не могат да му дадат”.

Изписването на лекарства в изцяло електронна форма крие рискове и би могло да лиши голяма част от пациентите от достъп до лечение, алармират пациентски организации.

„Няма алтернативна система, която да осигури качественото лечение и достъп до лекарства при срив на ток, липса на мобилно покритие в някакви села”, обяснява Пенка Георгиева, пациентска организация „Заедно с теб”.

„Няма сигурност какво ще се случва, когато спешният лекар отиде при пациент.

По данни на доклад на МЗ за 2021 година около 1 милион от посетените пациенти в домовете не са хоспотализирани, т.е. това означава, че на тях е изписано лечение”, обясни още Пенка Георгиева.

Според нея категоричното настояване за 100% дигитални рецепти е само на определен кръг фармацевти. И допълва, че не вижда пречка електронните и хартиените рецепти да действат успоредно.

„При една хакерска атака, какво правим? Освен това какво правим, ако има липса на ток, както е в карловските села дни наред?

Какво правим, когато системата блокира? Спомняте си какво стана със зелените сертификата, това е същата система”, обяснява Георгиева.

- реклама -