Да убиеш присмехулник, Харпър Ли, пиеса, Бродуей, дело

Заведоха дело срещу бродуейската пиеса „Да убиеш присмехулник“

Представители на наследствената фондация на американската писателка Харпър Ли (1926-2016) заведоха дело срещу авторите на бродуейския спектакъл „Да убиеш присмехулник“, изграден по мотиви от едноименния роман.

Това съобщи вестник „Ню Йорк Таймс“.

По данни на изданието фондацията, която управлява наследството и имуществото на покойната писателка, смята, че сценаристът Арън Соркин, ангажиран в театралната адаптация на романа, изкривява твърде много сюжета на литературната творба. Ищците са особено недоволни от начина, по който е изграден образа на протагониста от книгата – адвокатът Атикус Финч, който защитава в съда чернокож мъж, обвинен в престъпление, което не е извършил.

Според тях, в адаптацията Финч е представен като наивен невежа, а не като героичен борец срещу несправедливостта.

От Фондация „Ли“ смятат, че по този начин създателите на представлението нарушават задълженията си по договора, отклонявайки се твърде много от духа на книгата. В тази връзка наследниците на писателката искат от Федералния съд в Алабама да им бъде предоставено правото да имат последната дума за окончателната версия на продукцията.

Продуцентът на предстоящата постановка Скот Рудин, от друга страна, заяви, че неговата театрална трупа има пълното право да променя сюжета на книгата, както намери за добре.

Според Рудин романът е бил публикуван преди почти 60 години и ако се представи на сцената в този си вид, то това ще бъде „една крайно неактуална за днешните времена“ постановка.

„Би било абсолютно безинтересно. Светът се промени много оттогава“, защити продукцията си той в коментар пред „Ню Йорк Таймс“, като се позова на възгледите за расова политика в Съединените щати.

Предварителните представления на пиесата „Да убиеш присмехулник“ ще започнат през ноември тази година, а официалната премиера ще се състои през декември. Директорът на продукцията е носителят на наградата „Тони“ Бартлет Шер. Създателите на проекта все още не са решили в кои от театрите на Бродуей да бъде изигран спектакъла.

Литературния шедьовър „Да убиеш присмехулник“ е публикуван през 1960 г., а година по-късно Ли получава награда „Пулицър“ за него.

- реклама -