заведения, бойкот, персонал, сертификат, ваксинация
сн. БГНЕС

Заведенията скочиха срещу разхлабването на мерките за големите магазини

Зад решението големите нехранителни магазини с площ над 300 кв. м да могат да отворят при определени условия прозират големи чужди корпоративни интереси за сметка на малкия и среден семеен български бизнес.

Такава позиция до медиите изразиха от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ). Тя е по повод обявеното намерение на икономическия министър да бъдат променени указанията за работа на магазините. От бранша се чувстват дискриминирани.

„Правите ни на тотални балъци! Днес беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв. м. Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! Значи, заведенията работят на пълната си площ (когато изобщо работят), но с 50% от капацитета си за клиенти. А веригите работят с намалена търговска площ, но със 100% от клиентите си. Хайде стига! Тук вече не може да се скриете зад медицинската логика“, казват от СЗБ и БАЗ.

Те цитираха и думите на здравния министър на днешния брифинг на Националния оперативен щаб, че „третата вълна не прилича по нищо на втората“.

„Не, министър Ангелов, не прилича на първата! При първата беше затворена цялата държава при 25 случая на ден, а с обявеното днес решение при над 4000 случая дневно отново не работят само заведенията, фитнесите и моловете!“, посочват още браншовите организации.

Те нарекоха решенията по отношение на пандемията „популистки, половинчати и предизборни“.

„Съберете си акъла и покажете капацитет за взимане на правилните решения, господа. Казахме ви го в средата на март: „Всичко или нищо“ – или затваряте всичко, или отваряте всичко! А ако не отваряте – плащате навреме адекватни компенсации! Вие обаче не разбирате, не искате да го разберете или просто така ви изнася. За пореден път доказахте това, което ние повтаряме от самото начало, а именно – в това да затворите само 2-3 определени сектора няма никаква медицинска логика, а само чужди икономически и политически причини“, заявяват от СЗБ и БАЗ.

„Щом няма проблем да работят магазините с преграждане на помещенията до 300 кв. м, изискваме незабавно отваряне на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси с помещения до 300 кв. м, а тези с над 300 кв. м площ да работят по условията на големите магазини и преграждане на 300 кв. м от площта си. Както и работа в откритите търговски площи! По тези правила и партита на открито можем да правим без проблем. Не ни се подигравайте! Стига дискриминация и двойни аршини! Вие доказвате, че вашите три Д са: Демагогия, Дискриминация и Диктатура!“, завършват от СЗБ и БАЗ.

- реклама -