заведения
сн. БГНЕС

Заведенията искат да работят нормално по празниците, имало аспирация за разлика от частните домове

Собствениците на заведения искат да знаят дали ще могат да работят за предстоящите два големи празника – 8 декември и Нова година, които традиционно се отбелязват с бурни купони, а организацията им изисква събиране на капаро, реклама, наемане на певци, DJ и още куп организационни дейности.

В писмо до здравния министър и до вицепремиера и министъра на турзима от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват притесненията си, че не могат да планират дейностите по повод предстоящите празници.

Те настояват за ясни и конкретни параметри, при които заведенията, включително и нощните клубове, които към този момент са под забрана за работа, ще могат да работят при нормални условия поне за тези два празника. Собствениците и управителите на заведения казват, че студентския празник и новогодишната нощ са изключително важни за бизнеса и ще бъдат глътка свеж въздух за всички – служители, артисти, собственици и не на последно място клиенти.

„Държим да обърнем внимание на факта, че 15 дни след затварянето на нощните клубове, заболеваемостта, свързана с COVID-19 ни най-малко не е намаляла, а точно обратното. Това за пореден път доказва и нашата теза, че не ние сме разпространители на заразата“, се казва в писмото до проф. Ангелов и Марияна Николова.

По повод 8 декември и Нова година бизнесът предлага – първо, отпадане на забраната за работа на нощните клубове и второ – Отпадане на „вечерния час“ за работа на заведенията до 23:30 часа. Друго предложение е допустимост на заетостта на заведенията от един човек на 2м2.

Представителите на бранша предлагат още в периода 15:00 ч. – 18:00 ч. заведенията да не могат да упражняват търговска дейност с цел пълна дезинфекция преди посрещането на вечерните резервации.

„Важно е да отбележим и факта, че никакви мерки няма да предотвратят струпване на хора в домашни условия, като дори да има подобна забрана, контролните органи няма как да следят за нейното спазване. А това обезсмиля забраната за работа в по-горе цитираните празници. Нещо повече, при наличната във всички заведения аспирация и вентилация и липсата на такива в домовете на хората, ги прави по-безопасното място за празнуване. Затова настояваме за сформиране на работна група от експерти, които да уточнят мерките за работа. И не на последно място – нормалното провеждане на празниците със сигурност има отношение и към психичното здраве на хората. Използваме случая, за да благодарим за добрия диалог, който имаме с министрите на туризма и здравеопазването и изразяваме надежда, че ще обърнете внимание на тези наши искания“, заявяват още от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

- реклама -