заведения, бойкот, персонал, сертификат, ваксинация
сн. БГНЕС

Заведения затварят заради неваксиниран персонал, готвят се за бойкот на мерките

Собственици на ресторанти и фитнеси са притеснени от липсата на зелени сертификати на персонал и посетители.

Заведения във Враца са пред затваряне заради невъзможност да осигурят персонал само от ваксинирани служители, съобщава Нова телевизия. Към момента, за да започнат работа неваксинираните трябва или да закъснеят, за да направят тест в някоя лаборатория или да излязат в отпуск. В същото време броят на клиентите също пада и това вече носи сериозни загуби.

„Днес няма да отваряме, защото не можем да подсигурим сертификатите на персонала. Някои са ваксинирани и имат такива, но други, които преболедуваха вкъщи, защото тогава така ги бяха посъветвали здравите власти, нямат такива сертификати”, коментира Ивайло Минков – собственик на ресторант.

Според собственика на един от големите фитнеси в Бургас тази сутрин желаещите да започнат са изключително малко.

„Това не е изненадващо, тъй като знаем, че общият процент на ваксинирани е малък”, каза Кирил Танев.

„Аз имам зелен сертификат, персоналът също има, но за сметка на това голяма част от посетителите нямат. Настояваме заповедта да бъде преразгледана до момента, в който по-голяма част от населението се сдобие със сертификати”, добави той.

А пред bTV съпредседателят на Асоциацията на заведенията у нас Павлин Петров коментира, че зеленият сертификат е решение за цялата икономика.

По думите му ресторантьорите ще престанат да бойкотират мерките при условие, че се намери вариант за признаване на имунитет към COVID-19 с тест за антитела и антигенните тестове да станат напълно безплатни.

„Ние постоянно имаме поправка на поправката с тези заповеди“, каза Петров.

Мнението на лекаря

Според д-р Николай Брънзалов зеленият сертификат не е новост. „В цяла Европа действа. Аз не знам страна членка на ЕС, която да не го е приела“, казва той.

„Най-тежката мярка е тотален локдаун. Това решение е много тежко политически и се надявам, че рано или късно обществото ще възприеме факта, че имаме проблем и трябва всички заедно да се борим за решаването му“, каза експертът.

- реклама -