Затягат режима на транспортиране по въздух на оръжие и боеприпаси

Правитеството ще затегне режима на транспортиране по въздух на оръжие и боеприпаси. Това се разбира от проект за изменение на Наредба за безопасен превоз на опасни товари по въздуха, внесена от ресорния министър Ивайло Московски.

Опасни товари, според Наредбата, са предмети и вещества, които при превоз по въздуха могат да застрашат здравето, безопасността и собствеността.

Именно под тази дефиниция попадат и изделията и технологиите с двойна употреба.

Изменението на наредбата се случва на фона на поредица от публикации в различни европейски медии, включително и български, в които се правеха разкрития за износ по въздух на произведени в региона оръжия и боеприпаси, които под формата на “дипломатическа поща” са били транспортирани до държави от Близкия Изток, а оттам са попадали в ръцете на терористите от „Ислямска държава“ и на бунтовници, подкрепяни от Международната коалиция начело със САЩ, воюващи срещу сирийската армия.

Докладът с мотивите на транспортния министър до правителството е изключително оскъден, като в него са изброени единствено поредицата от изменения, които ще бъдат въведени след приемането на Наредбата, което се очаква да стане след месец.

- реклама -