Шри Ланка църкви затворени сигурност детонатори

Затвориха всички католически църкви в Шри Ланка, откриха склад с 200 детонатора

Всички католически църкви в Шри Ланка са затворени до подобрение на ситуацията със сигурността в страната след серията терористични атаки.

Това съобщава АФП, позовавайки се на представител на църквата.

„По съвет на силите за сигурност всички църкви са затворени. Служби няма да се провеждат до по-нататъшно уведомяване“, каза свещеникът.

Агенцията, цитирайки правителствени служители, съобщава, че сигурността е засилена във всички църкви в страната.

На Великден в Шри Ланка избухнаха редица експлозии, първите шест в три храма и три хотела в страната, седма на запад от острова и осма в жилищен комплекс в покрайнините на Коломбо. Според последните данни жертвите на терористичните атаки са 359 души, а 520 са ранени.

Отговорността за поредицата от експлозии пое терористичната групировка „Ислямска държава“, която обаче все още не е предоставила доказателства за това.

Днес местните медии съобщиха за нова експлозия на около 40 километра източно от столицата на Шри Ланка, Коломбо.

Задържаните по подозрение за участие в терористичните атаки надвишава 100 души. Според следователите 9 самоубийствени атентатори са участвали в тези атаки, като 8 от тях вече са идентифицирани.

Полицията откри склад с около 200 детонатора за взривни устройства в град Нувара Елия в централната част на страната.

Това съобщи официалният говорител на републиката Руван Гунасекара.

Според полицай, цитиран от „Дейли Мирър“, в столичния район са задържани трима души за съхраняване на 21 гранати. Намерени са и шест ножа и самоделно експлозивно устройство с ниска мощност. Местното онлайн издание Ада Дерана съобщи, че антитерористичната операция в различни части на страната все още продължава.

- реклама -