Затвориха „Граф Игнатиев“ за 10 месеца заради грандиозен ремонт – СНИМКИ

Техника, работници и ограждания има вече на столичната улица „Граф Игнатиев“ заради старта на ремонта. Той ще се реализира на три етапа и ще продължи 10 месеца.

През целия период в участъка няма да се движат трамваи и автомобили

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова ремонтът включва подмяна на канализацията, настилките, релсите на трамвая, които след реконструкцията ще станат по-тихи. Ще бъде изградено и ново осветление. Кметът преди дни обяви още, че зеленчуковият пазар при църквата „Св. Седмочисленици“ ще бъде премахнат, както и че настилката в градинката около църквата ще бъде подменена. Книжният пазар на пл. „Славейков“ ще се завърне с нова визия на съоръженията и ще се обособи като културно пространство. Всъщност от 1 май книжният пазар от пл. „Славейков“ е преместен в градинката срещу хотел „Рила“.

Днес на улицата вече навлезе тежка техника, поставени са огради. Ремонтът предизвиква интерес сред минаващите и хората от района. За Борис, който каза, че има офис тук, ремонтът е целесъобразен и своевременен. „Надявам се да се реализира с добро качество, освен добрият проект да няма нужда от поправки гаранционни, както се налага на бул. Витоша“, каза мъжът. Според него се вижда че столична община с всеки следващ проект, може би и тя самата се учи, подобрява изискванията към изпълнителите. „Срокът, който е определен, е разумен. Някакъв чрезвичаен шум и прах няма, тъй като при движението едновременно на автомобили и трамваи се вдига в пъти по-голям шум от този от ремонта. Надяваме се да е за добро!“, каза мъжът.

От общината вече обявиха, че по договор са заложени сериозни неустойки и санкции по отношение на сроковете и качеството. „Гаранцията е 8 години. Тя е над 600 000 лева, която строителят трябва да внесе в общината. 300 хиляди лева от тях ще останат блокирани в общината до изтичането на гаранционния срок. При неспазен срок от страна на строителя той ще дължи неустойка в размер на близо 240 000 лева на ден за закъснение, при констатиране на некачествено изпълнение ще дължи 5% от стойността на целия проект или това са около 1 200 000 лева. А при отказ да отстрани появил се дефект, строителят ще дължи направените разходи по отстраняване на дефектите в троен размер“.

За времето на ремонта трамваите по ул. „Граф Игнатиев“ ще бъдат спрени и ще бъде разкрита временна автобусна линия, която ще се движи по ул. „Гурко“. Предвижда се временна организация на градския транспорт: трамвайна линия № 18 се закрива; трамвайна линия № 4 ще бъде с увеличен брой мотриси; трамвайна линия № 10 се обединява с трамвайна линия № 12 под № 10. Въвежда се временна автобусна линия № ТМ 10. /БГНЕС

- реклама -