Затвориха 450 училища заради мръсния въздух. Къде?

Отровен смог принуди властите в Банкок да издадат безпрецедентната заповед за затваряне на близо 450 училища.

Тайландската столица от седмици се намира под похлупака на нездравословната „мъгла“. Това принуди жителите ѝ да ходят с маски и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Освен това жителите на Банкок са недоволни от мерките, които властите предприемат, за да прочистят въздуха в града.

Сред причините за мръсния въздух са и емисиите от градския транспорт, безпрепятственото строителство, изгаряне на стърнищата и замърсяване от фабриките.

Властите третираха облаци, за да провокират дъжд, пръскат надлези с вода, за да уловят микрочастиците, замърсяващи въздуха. Дори са помолили хората да не палят тамян и хартия по време на китайските новогодишни празници.

В много магазини се изчерпаха запасите от маски против мръсния въздух.

„Ситуацията ще бъде лоша до 3-ти и 4-ти февруари, така че реших да затворя училища“, заяви губернаторът на Банкок Асуин Кванмуан. Според него този ход също така ще изпразни пътищата от колите, с които родители карат децата си до училищата.

Три или четири от кварталите на града са „тежко засегнати от смога“, каза още губернаторът.

Флотилии от безпилотни самолети ще разпръскват над града захарен разтвор, за да помогнат за изчистване на въздуха от микроскопични частици.

Не е ясно доколко ефективно това ще се отрази на мащаба на смога, покриващ града. Очаква се кметството да издаде предупреждение срещу физическите упражнения и джогинга в парковете.

- реклама -