коронавирус
сн. БГНЕС

Затварят училища и детски градини само ако в тях има случай на COVID-19

В области без потвърдени случай без коронавирус – учебните занятия се провеждат при засилени хигиенни мерки. Това обяви председателят на националния щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски след Съвета по сигурност в Министерски съвет.

„В първият учебен час да се провежда лекция по хигиена. Учениците, децата и персоналът с грипоподобна симптоматика незабавно да се консултират с личен лекар, необходима е повишена бдителност„, каза още той.

За областите с потвърдени случай на коронавирус – при констатиране на коронавирус в учебно заведение, трябва да се преустановят занятия за 14 дни, допълни ген. Мутафчийски.

Той добави, че децата не са застрашената група, но те могат да пренесат инфекцията.

„Да не се допускат в детски и учебни заведения персонал с грипоподобна симптоматика. Чувствителната група, която загива от коронавируса, са именно възрастните хора. Не можем да си позволим една изгубена година за децата и студентите“, каза той и добави, че се забраняват бели и зелени училища, както и екскурзии.

Забраняват се посещенията в домове за стари хора.

Отварят кината и театрите.

Публиката в тях обаче трябва да бъде настанявана през стол. Залите трябва да се дезинфекцират щателно по три пъти на ден.

Спортните мероприятия се отлагат, освен онези, които са за важни квалификации като Олимпиадата например. Те обаче ще се провеждат без публика.

За баровете и ресторантите ген. Мутафчийски заяви, че не могат да бъдат затворени, но трябва да се осигури голямо разстояние между клиентите. „В Италия например колегите казаха, че не могат да се преборят с народопсихологията там – хората като се видят на улицата продължават да се целуват и прегръщат. Слава Богу при нас го няма това нещо, но трябва да се самоограничим„, обясни още той.

- реклама -