Брестовица ромската махала коронавирус
Снимка: БГНЕС

Затварят ромската махала на Брестовица заради десетки заразени, включително и дете на 9 г.

Ромската махала в Брестовица се затваря, след като там бяха установени 13 заразени, сред които и дете на 9 г..

Това съобщиха от областната управа на Пловдив.

Пет контролни пропускателни пункта има в момента на ромската махала. Затворени са всички изходи и входове на квартала, в който живеят около 500 цигани. На място са полиция и жандармерия.

От заразените в махалата 3 са болница, а един е починал, както стана ясно тази сутрин от брифинга на националния щаб. Това е мъж на 70 г. с придружаващи заболявания: исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност.

Снимка: БГНЕС

Останалите са под карантина, в добро състояние са и нямат симптоми.

По искане на областния управител още вчера започна тестване на по-широк кръг контактни лица с цел да се овладее ситуацията и да не се допусне заразяване и на други. Взети са всички мерки, засилено е и присъствието на органите на реда в селото.

От община Родопи продължават с дезинфекцията .Другите два случая, също съобщени днес от националния оперативен щаб, са от Пловдив.

Касае се за съпругата и 10-годишното дете на мъж, който работи във Видин. Там той е диагностициран като положителен на COVID-19, но въпреки това се е прибрал с автомобил при семейството си в Пловдив . В резултат на това съпругата и детето му също са се заразили.

- реклама -