Хърватска, Словения, Сърбия, граница, камиони, коронавирус

Затруднено е преминаването на камиони, идващи от Италия през Хърватия и Сърбия

Затруднено е преминаването на   тежкотоварни превозни средства през  словенско-хърватската граница, както и през хърватско-сръбската граница.

Затрудненията са заради въведени ограничения във връзка с коронавируса.

Това съобщават от Министерството на външните работи.

По информация на посолствата ни в Загреб и Белград хърватското правителство е взело решение да не се допускат на територията на страната чуждестранни превозни средства, които да престояват повече от 24 часа, а на 10 март във връзка с въвеждането на мерки за възпрепятстване на разпространението на болестта COVID-19 в Сърбия е въведена временна забрана до края на март 2020 г. за влизане на територията на страната на чужди граждани, пристигащи от Италия, Китай, Южна Корея, Иран и Швейцария. Забраната се отнася за всички пътуващи, включително и транзитно преминаващите през Сърбия чужди граждани.

На границата между Хърватия и Сърбия се намират около 50 български камиона, които на този етап не са допускани да влязат на нейна територия.

След разговори на посланика ни в Белград Радко Влайков МВР на Сърбия потвърди, че българските ТИР-ове ще бъдат пропуснати на сръбска територия като ще бъдат групирани и ще им бъде осигурен полицейски ескорт за безпроблемно транзитно преминаване през Сърбия до българската граница. Консулът ни от Белград е на хърватско-сръбската граница, за да бъде на място във връзка с шофьорите.

Струпване на български камиони има и на словенско-хърватската граница.

На ГКПП Обрежие-Брегана се намират около 50 български ТИР-а, които не са допускани на територията на Хърватия, тъй като в пътните им листове е записано, че трябва да се завърнат в България през Сърбия.  Посолствата ни в Любляна и Загреб са ангажирани да осигурят храна и вода на чакащите български шофьори, докато се търси решение на проблема.

- реклама -