Словакия

Застреляният журналист е убит заради работата си, съобщи полицията в Словакия

Словашкият разследващ журналист, който бе застрелян заедно с приятелката си, вероятно е убит заради работата си, каза полицията на Словакия, цитирана от Ройтерс.

27-годишният Ян Куциак е работел за новинарския сайт Aktuality.sk по случаи с измами, в които често са били замесени бизнесмени с връзки със словашката управляваща партия и други политици. Той и приятелката му Мартина Кушнирова са намерени мъртви вчера в дома му във Велка Мача, на 65 км на изток от Братислава.

Издателят на новинарския сайт Аксел Шпрингер осъди „жестокото убийство“ на журналиста си, а международната организация „Репортери без граници“ заяви, че е потресена от станалото, предаде БТА.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заклейми този „страхлив акт“ и написа в Туитър, че в Европа и в демократична страна няма място за убийства на журналисти, съобщи Франс прес.

Лидерите на Словакия обещаха да изправят извършителите пред съда, а правителството предложи награда от 1 милион евро за информация, която да доведе до арест.

„Най-вероятната версия е мотив във връзка с разследващата работа на журналиста“, заяви на пресконференция началникът на словашката полиция Тибор Гашпар. Предполага се, че убийствата са извършени между четвъртък и неделя.

Последната статия на Куциак е от 9 февруари и касае транзакции на фирми, свързани с бизнесмена Мариан Кочнер и луксозен жилищен комплекс в Братислава, където миналата година се разрази политически скандал.

Работещият в Братислава разследващ журналист Том Никълсън заяви в новинарския сайт „Денник Н“, че е разговарял с Куциак преди седмица за случай, по който и двамата са работели по подозрения, че италианската мафия злоупотребява със субсидии от ЕС в Словакия.

Икономиката на Словакия и жизненият стандарт рязко се подобриха след влизането на страната в ЕС през 2004 г., но според мнозина словаци в страната им все още има проблеми със спазването на върховенството на закона, особено в наказването на корупцията и шуробаджанащината, отбелязва Ройтерс.

- реклама -