кроасан

Застрашава ли растящата цена на маслото френските кроасани?

Отминали са дните, когато имаше планини от масло и ЕС трябваше да се намесва, за да се справи с излишъка. Новото търсене на пълномаслени продукти за мазане на Запад, съчетано с растящото търсене на френски сладкиши предизвика недостиг на масло в родината на кроасана.

В цяла Франция магазините все по-трудно успяват да зареждат с масло.

„Заради недостига на френско мляко, доставчиците ни не могат да изпълняват поръчките за масло”, пише в супермаркет Intermarche в северния град Руан, разположен в Нормандия, където е ядрото на млечната промишленост.

В супермаркет Super U в центъра на Париж една от най-популярните малки масло – солена разновидност от западния района Бретан, е изчезнала.

Трусовете на пазара на масло започнаха през 2015, когато ЕС забрани системата за млечни квоти

Първоначално това доведе до излишък от мляко и срив на световните цени, което накара млекопроизводителите постепенно да намалят добива си.

Намаляването на продукцията се случи, когато маслото започна да се радва на завръщане на Запад, след като проучване установи, че наситените мазнини, които дълго време бяха свързвани със сърдечни заболявания, не са толкова вредни, колкото се смяташе.

„Реабилитацията на животинските мазнини предизвика бум в търсенето на масло в целя свят”, каза Жерар Калбри – ръководител на икономическия отдел на асоциацията на френските млекопроизводители.

Растежът в търсенето е най-отчетлив в Китай и Близкия Изток, където кроасаните и други лакомства с масло стават все по-модерни.

Увеличеното търсене накара цените да полетят нагоре като промишленото масло скочи от 2 500 евро за тон през април 2016 до 7000 евро за тон това лято.

„Ако това продължи, ще трябва да увеличим цените, защото трябва да плащаме надници”, каза Хосе Пире мениджър на пекарна в централен Париж, която използва само най-добре бито масло за печивата си.

Подобно на други пекари и този мениджър отказва да замени маслото с по-евтиния маргарин в кроасаните, кифлите с шоколад и сандвичите. „Не можем да променяме рецептите. Би било непрофесионално”, убеден е пекарят.

Тиери Люка – собственик на пекарна в Нормандия, каза, че е увеличил на цените на кроасаните с 5 евроцента, за да си покрие разходите.

За да спести пари, започнал да купува масло в супермаркет, където цените още не са увеличени и така е икономисал 1000 евро за тон.

За съжаление не всеки е успял да намери път за излизане от положението.

В централния район Шер Клод Франсоа – собственичка на малък цех за печива, каза е намалила работното време на работниците си със 70%, защото не намира достатъчно масло за производство.

„Бяхме на фиксирани доставки от средата на август. Сега получаваме само един тон седмично, а ни трябват три тона…Няма да можем дълго да продължаваме така”, обобщава Франсоа.

- реклама -