Застраховката „Гражданска отговорност“ рязко поскъпна

Застраховката „Гражданска отговорност“ рязко поскъпна. Драстично поскъпване на задължителната застраховка „Гражданска отгворност“ изненада собственици на автомобили, които сега трябва да подновяват полиците си.

От около месец застрахователните

компании са надули цените, като при някои скокът в сравнение с миналата година е над 50%, казват брокери, цитирани от „Сега“.

Шофьор без никакви провинения

трябва да плати сега 275 лв. при положение, че при същия застраховател изтичащата му полица е за 190 лв.

Проверка с електронните калкулатори

на брокерите показва, че подобна цена предлагат и останалите застрахователи – най-ниската оферта е за 272 лв., но повечето са около 300 лв., а най-високата оферта е 320 лв.

Повишение на цената на

„Гражданска отговорност“ бе очаквано, след като в последните две години на ковид-пандемията, компаниите масово свалиха цените.

Толкова драстичен скок само за месец обаче е стряскащ.

Той трудно може да се оправдае с инфлацията, защото през 2022 г., когато тя растеше и стигна рекордните 18%, цените на ГО останаха без промяна.

В началото на 2023 г. дори имаше и ценови срив,

който предизвика смут в сектора. Някои застрахователи като „Лев инс“ и „Бул инс“ свалиха офертите под 200 лв., доста под

средното ниво от 240-250 лв.

по това време. Те бяха последвани и от други застрахователи и това даде повод да се заговори за опасност от „сътресения“ в застраховането и в целия финансов сектор.

Тогава от „Лев инс“, обясниха, че причината

за сериозното поевтиняване на „Гражданска отговорност“ е въведен вътрешен модел „бонус-малус” в дружеството, който позволявал добрите шофьори да бъдат стимулирани с бонус от премията.

Три месеца по-късно няма и помен от ниските цени. Въпросните застрахователи вече предлагат ГО за 280-300 лв., което в сравнение с офертите им от февруари е завишение с 60-70%.

В същото време от Асоциацията на българските

застрахователи уверяват, че цените на ГО ще нарастват плавно тази година, догонвайки нивата отреди ковид-пандемията. „Има изострена конкуренция на пазара, която дори беше довела в някаква степен до не съвсем логично понижение на цените.

Постепенно тенденцията се обърна,

защото обезщетенията оказват въздействие и след като те се повишават, няма как трайно цените да се движат в посока намаляване или пък да стоят ниски“, коментира пред БТА тези дни доскорошният председател на АБЗ Константин Велев. Той посочва, че заради инфлацията сумите по застрахователните обезщетения нарастват,

защото поскъпват автомобилите,

резервните части, труда в автосервизите и това няма как да не се отрази и на цената на „Гражданска отговорност“ и „Каско“.

Комисията за финансов надзор (КФН) също обяснява сегашния ръст на цените на ГО с „ускорената инфлация, както и с възстановяването на стопанския оборот след двете години в условията на пандемия“.

Инфлацията и възстановяването обаче

го наблюдаваме още от миналата година, но това не попречи на част от застрахователите да свалят тогава цените, пък и в началото на тази година.

По повод сигналите, че има нещо нередно в срива на цените през януари-февруари от КФН увериха в отговор на „Сега“, че са упражнили надзорни действия, но не са установили нарушения. „КФН не регулира и не одобрява цени,

а само дали се съблюдават изискванията на

КСО за достатъчност на премията – т.е. дали при образуване на застрахователните си премии всеки застраховател спазва изискването те да съответстват на поетия риск и на разходите на застрахователя, както и да бъдат достатъчни на базата на разумно актюерско допускане, така че да осигуряват изпълнението

на всички задължения на застрахователя,

включително образуването на достатъчни технически резерви“, обясниха от комисията.

Вероятно проверките на регулатора все пак са оказали ефект, след като масово всички застрахователи, свалили цените по-рано тази година, сега ги вдигат драстично.

- реклама -