Мария Кюри

Заснемат биографичен филм за гениалната Мария Кюри

Френско-иранската режисьорка, писателка и автор на комикси Маржан Сатрапи е започнала работата си по заснемането на биографичен филм, посветен на легендарната химичка и физичка Мария Кюри.

В ролята на първата жена Нобелов лауреат ще влезе британската актриса Розамунд Пайк, която наскоро се прочу с филма „Не казвай сбогом“ на Дейвид Финчър. Съпругът й Пиер Кюри пък ще бъде изигран от Сам Райли, известен най-вече с превъплъщението си в Иън Къртис (вокалиста на музикалната група Joy Division) в драмата „Контрол“.

АФП издава, че снимките вече са започнали в Будапеща, а продуценти на „Радиоактивна“ са „Студио Канал“ и „Амазон Студиос“.

Мария Кюри е първата жена Нобелов лауреат, както и единствената към днешна дата, която има две Нобелови награди в две различни научни области – физика и химия.

Първото си отличие тя получава през 1904 г. за пионерските си изследвания върху радиоактивността, които провежда заедно със съпруга си и с които доказва, че радиоактивните лъчения притежават свойството да йонизират въздуха. Двамата съпрузи откриват още, че не само уранът притежава това свойство, но също така и торият.

7 години по-късно (и 5 след смъртта на съпруга си) Кюри получава и втората си Нобелова награда – този път за химия, заради „заслугите си за развитието на химията чрез откриването на елементите радий и полоний, чрез изолацията на радия и изучаването на същината и съединенията на този елемент“.

Полякинята е и първата жена преподавателка в Сорбоната.

- реклама -