сн. БГНЕС

Засилват полицейското присъствие покрай празниците, всички камери на КАТ ще дебнат за нарушители

Засилено полицейско присъствие ще има край храмове и манастири за Великден и празниците около Гергьовден, информираха от МВР.

Освен за спазване на обществения ред, униформените ще следят и за спазване на противоепидемичните мерки. Също така засилено ще бъде полицейското присъствие край гари, автогари и други обществени места, на които се очаква висока посещаемост.

В най-натоварените дни за пътуване ще вадят всички налични камери.

„На 29, 30 април и на 4 и на 9 май всички технически средства за контрол на скоростните режими ще бъдат извадени по пътищата. Това са много средства, навсякъде пътуващите ще срещат такива. Затова съветваме пътуващите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта“, заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“.

МВР съветва как да пазим домовете си от крадци.

„Със заповед на главния секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов от началото на април са организирани проверки както по линия на полицията, така и по линия на пожарната безопасност. В този период досега на територията на страната са извършени 1536 проверки в православни храмове, църкви и др. Констатирани са 179 нарушения, връчени са съответните предписания. Извършен е и инструктаж на работещите там, тъй като по време на празниците там се събират много хора”, заяви комисар Георги Колев.

„Хората са на почивка, затова ние полицаите ще сме на улицата, за да не допуснем домови кражби”, посочи Росен Белишки от Криминална полиция. По думите му по време на почивни дни не се повишават обирите. Той даде статистика, че за първото тримесечие на тази година има регистрирани 1040 домови кражби, а миналата година са били с 400 повече.

Той посъветва и какво можем да направим, за да се предпазим от кражби в домовете си.

„Когато става въпрос за входните врати на жилищата е добре да бъдем снабдени със сериозни врати и заключване. Ако сме снабдени с такива практически е невъзможно някой да проникне. Друга критична точка е дограмата – често кражбите стават през прозорците. Начинът, по който може да се противодейства на това е ако дограмата е снабдена с съответните антивзломни обкови, другият вариант е с райбери за дограма”, допълни Белишки.

- реклама -