Засилват капацитета на „Капитан Андреево“ и „Лесово“

Властите на България и Турция засилват капацитета на граничните контролно-пропускателни пунктове „Капитан Андреево“ и „Лесово“.

Това стана ясно след среща на вътрешните министри на двете държави Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу в Истанбул. В разговора между двамата са засегнати подробно конкретни мерки, които в кратки срокове да бъдат предприети. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Целта е трафикът да се обработва по-бързо.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу увери, че скоро на двата гранични пункта ще бъдат направени технологични изменения. И увеличен капацитетът им.

Разговорът между двамата министри е продължение на срещата на президентите на България и Турция Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган.

След споразумението на президентите на двете страни, министрите на вътрешните работи обсъдиха и проекта за построяване на мост на река Резовска. Сътрудничество в областта на обучението на служители. Съвместни дейности в борбата с миграцията. Обмяната на информация, бедствията и извънредните ситуации и сигурността на границата.

“Доброто взаимоотношение между двете държави в това отношение се вижда и оценява и от Европейския съюз, тъй като България пази  външната му граница“. Това отбеляза министър Иван Демерджиев и благодари на турската страна за помощта при справяне с огромния мигрантски натиск. Той изрази увереност пред турския си колега, че ЕС ще се ангажира да подпомогне и двете държави в това нелеко усилие.

Министър Сойлу отново изрази съболезнования по повод смъртта на българския полицейски служител, който беше убит на границата. И уточни, че съвестното разследване на трагичния инцидент продължава, като предстои да се изяснят всички факти и обстоятелства.

- реклама -