трафик
Снимка: БГНЕС

Засилен трафик в последния почивен ден – ето къде има ограничения и ремонти

Засилен трафик по пътищата на страната се очаква днес. Засилено полицейско присъствие ще има по основните пътища и автомагистралите и по всички входно-изходни артерии на големите градове.

Най-натоварени за движение се очаква да бъдат магистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“. Засилен трафик се очаква и на граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния.

АМ „Хемус“

В момента на АМ „Хемус“ се ремонтира долното строене на 4 виадукта – при 19-ти км (виадукт „Потоп“), 33-ти км (съоръжението при тунел „Витиня“), при 36-ти километър (виадукт „Коренишки дол“) и при 51-ви км (виадукт „Разлив“), съобщават от АПИ. На съоръжението при 9-ти км (в района на с. Яна) се подменят дилатационните фуги. Поради това движението в района на съоръженията при 9-ти, 33-ти, 36-ти км се извършва двупосочно в платното за Варна. На виадукта при 51-ви километър се ремонтира платното за Варна и там трафикът преминава двупосочно в платното за София.

За повишаване безопасността и улеснение на движението днес ще има две ленти за София и една за Варна.

Заради ремонтните дейности е ограничено движението на тежкотоварните камиони над 12 тона. Превозните средства се отклоняват при 30-ти км от пътен възел „Витинска река“ по път I-1 София – Ботевград и път II-17 Околовръстен път на Ботевград, след което се връщат обратно на АМ „Хемус“ при 47-ми км при пътен възел „Ботевград“ и обратно. Строително-монтажни работи се извършват и на две мостови съоръжения на АМ „Хемус“ на територията на област Шумен. Движението в участък от 853 метра – от жп надлеза при км 364+744 до надлеза при км 365+597, се осъществява двупосочно в платното за Шумен.

АМ „Тракия“

Поради неравности се въвежда ограничение на скоростта до 90 км/ч по автомагистрала „Тракия” в участъка Чирпан – Стара Загора от км 168 до км 208, съобщават от АПИ.

Поради ремонт на съоръженията при 17-ти и 18-ти километър в посока Бургас движението се осъществява двупосочно в платното за София. Днес ще има две ленти за София и една лента за Бургас.

Шофьорите да се движат с повишено внимание в участъка между Ихтиман и тунел „Траянови врата” от км 45 до км 53, където е въведено ограничение на скоростта до 90 км/ч в двете платна за движение поради неравности на пътната настилка и извършване на ремонтни дейности.

Ремонтни дейности се извършват и на моста над река Елшишка при 89-ти км на автомагистрала „Тракия“. Движението се осъществява двупосочно в платното за Пловдив. Шофьорите могат да използват алтернативни маршрути.

– За пътуващите от София към Пловдив отбиването е при пътен възел „Церово“ на автомагистрала „Тракия“ по път III-8402 Виноградец – Карабунар – Злокучене – Септември, път I-8 Лозен – Звъничево – Пазарджик – Мало Конаре – Говедаре, път III-8005 – с. Цалапица до пътен възел „Цалапица“ на автомагистрала „Тракия“, и обратно за идващите от Пловдив към София;

– от пътен възел „Церово“на автомагистрала „Тракия“ се отбива по път III-8402 Виноградец – Карабунар, път III-3704 Бошуля – Пазарджик, път I-8 Пазарджик – Мало Конаре – Говедаре, път III-8005 с. Цалапица до пътен възел „Цалапица“ на автомагистрала „Тракия“, и обратно за идващите от Пловдив към София;

– от пътен възел „Калугерово“ на автомагистрала „Тракия“ се отбива по път III-803 Динката – Драгор, път II-37 (Пазарджик), път I-8 Пазарджик – Мало Конаре – Говедаре, път III-8005 с. Цалапица до пътен възел „Цалапица“ на автомагистрала „Тракия“, и обратно за идващите от Пловдив към София.

Владая

За улеснение на пътуването през Владая – по път I-1 (Е-79), от 10 ч. до 20 ч. ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.

Движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона ще бъде ограничено по автомагистралите от 14 до 20 ч.

Днес от 14 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища. Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
- реклама -