доброволци

Защо заразяват отново доброволци, вече прекарали COVID-19?

Университетът в Оксфорд съобщи в понеделник, че е започнал проучване, при което хората, които вече са имали COVID-19, умишлено биват инфектирани наново, съобщи АФП.

Внимателно контролираното проучване ще разгледа вида на имунния отговор, който ще дадат доброволците. Учените ще знаят „кога точно се случва втората инфекция и колко точно вирус са получили“, казва в изявление Хелън Макшейн, професор по ваксинология.

Тя каза, че проучването „може да ни помогне да създадем тестове, които могат точно да предскажат дали хората са защитени“ след предишна инфекция.

Всеки, който страда от симптоми, ще получи лечение с антитела Regeneron, използвано за лечение на пациенти с COVID-19. „Първите по рода си“ тестове на университета в Оксфорд се финансират от Welcome Trust.

В началото на проучването, до 64 годни и здрави доброволци на възраст от 18 до 30 години ще бъдат умишлено реинфектирани с оригиналния щам Wuhan. Те ще бъдат поставени под карантина в продължение на най-малко 17 дни в специален болничен апартамент, при сканиране на белия дроб и сърцето. След това те ще имат последващи срещи и ще бъдат наблюдавани в продължение на една година.

„Това проучване има потенциал да промени нашето разбиране чрез предоставяне на висококачествени данни“, каза Шобана Баласингам, старши научен съветник по ваксини в Wellcome Trust. Първоначалната фаза на проучването ще разгледа минималната доза, която позволява на вируса да започне да се размножава без симптоми при около 50% от доброволците. След това във втората фаза друга група доброволци ще получат тази установена минимална доза.

Изпитанието идва, когато лондонска болница изолира група здрави доброволци, докато ги излага на вируса.

Това започна през март и се осъществява в сътрудничество между Imperial College London и компанията hVIVO в Royal London Hospital. Тези, които са били заразени по контролиран начин, се наблюдават, за да се види как протича болестта им и как лекарствата и ваксините могат да действат срещу нея.

- реклама -