Защо всички се страхуват от ретроградния Меркурий?

Четенето на хороскопи е едно от онези удоволствия,

на които много хора се отдават в ежедневието си. Голям процент от читателите твърдят, че не вярват на предсказанията, които звездите предлагат на своя знак, но никой не се огорчава, когато прочете, че денят му ще бъде изпълнен с позитивни преживявания, любов, здраве и изненади. Ако трябва да сме честни, всички

сме нащрек, щом чуем за ретрограден Меркурий, нали?

Твърди се, че на Меркурий се отделя повече внимание, защото ефектите му се усещат по-ясно в ежедневието, тъй като тази планета управлява области от живота ни като комуникация, транспорт и човешките взаимоотношения.

Меркурий управлява както индивидуалните, така и колективните комуникации и когато движението му е ретроградно, могат да се случат много негативни неща. От раздяла на двойки, през съкращения от работа, загуба на пари, отменени полети или инциденти.

Докато планетата е в тази фаза, трябва да обърнем внимание

при подписването на договори или важни документи, при закупуването на стоки онлайн, а най-бдителни трябва да бъдем спрямо личните взаимоотношения.

Феноменът се появява приблизително на всеки три месеца и обикновено продължава около 20 дни. Меркурий не е единствената планета, която претърпява ретроградация: Венера, Марс, Юпитер и Сатурн също претърпяват това движение,

въпреки че, очевидно, силата им не е толкова разрушителна.

Името „Ретрограден Меркурий“ се появява в астрологичните среди от средата на XVIII век и е използвано от фермерите, за да синхронизират графиците си за засаждане с разположението на звездите. С течение на времето той придобива важно място в астрологичните публикации.

През 70-те години на миналия век се казва, че Меркурий

е римският бог на пътуванията, търговията, богатството и комуникацията, така че той започва да се свързва с тези аспекти.

Физическият процес представлява движение „назад“ (от изток на запад вместо от запад на изток) по небето. Това очевидно обръщане в орбитата на Меркурий всъщност е просто илюзия за хората, които го гледат от Земята. Когато планетите са една до друга от една и съща страна на Слънцето, Меркурий изглежда сякаш се движи на изток.

Но когато Меркурий настигне Земята и продължи

своята орбита, правият му път изглежда променя курса си. Във всеки случай дори и да е само оптична илюзия, ретрограден Меркурий несъмнено е на подиума на астрологичния страх.

Трябва ли наистина да се страхуваме от този период? Не. Дори самите астролози казват, че ретроградният Меркурий не е толкова страшен. Достатъчно е просто да бъдете внимателни и обмислено да подхождате към важните решения.

Всичко се обяснява с психологията – когато ни се струва,

че сега настъпва някакъв специален период, започваме да забелязваме дори най-незначителните проблеми и да ги приписваме на някакъв астрологичен феномен.

Тази година Меркурий беше ретрограден вече два пъти – от 14 януари до 4 февруари и от 10 май до 3 юни. Това означава, че предстоящите летни месеци няма да се сблъскаме с това явление. Очаква се следващият ретрограден период да бъде от 10 септември до 2 октомври.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено