Защо водата на Крушунските водопади е ярко синя?

Това е едно приказно място- обагрено с магичните цветове-синьо и зелено.

Водата на Крушунските водопади е оцветена в ярко синьо, което се дължи на разтворения травертин вътре.

Това е вид варовик, който е пясъчен на цвят, но когато е пуснат във вода, отделя син цвят.

Среща се в топли минерални води или води, богати на калций, тъй като се получава чрез отлагане на калциев карбонат, характерен за такива извори.

Крушунските водопадите представляват най-голямата в страната водна травертинова каскада. Скалите са предимно от бигор, който е шуплест и има варовиков произход. Това именно обяснява защо са толкова издълбани от водата и образуват причудливи форми на повърхността, а под земята – красиви пещерни галерии с подземни езера.

Крушунските водопади се наричат още Маарата-пещерата.

Най-големият водопад се спуска от около 20 метра височина, като се разделя на няколко по-малки.

Местността наподобява на екзотичен остров и би била напълно непроходима, ако не беше създадена обезопасена екопътека, която води до върха, на който е разположена пещерата Водопада, даваща началото на живописните водопади.

През 1995 година Крушинските водопади са обявени за защитена природна забележителност.

Поради своята красота и живописност стават все по-голям притегателен център за много туристи. През последните години подходът към водопадите е направен изключително удобен с изградената екопътека, което позволява посетителите да се наслаждават отблизо, докосвайки се до тази така красива естествена водна каскадна система.

- реклама -