гризачи

Защо във Великобритания очакват набези от гризачи по домовете

Затварянето на пъбовете и ресторантите във Великобритания ще накара милиони гладни плъхове да се опитат да влязат в домовете на хората, съобщава „Мирър“.

Предстоящият студ също ще провокира търсенето на подслон и храна за гризачите.

„Плъховете и мишките не спят зимен сън и представляват проблем през цялата година“, казва Натали Бънги, специалист в Британската асоциация за контрол на вредителите.

Тя отбелязва, че тези гризачи са адаптивни и няма да пропуснат шанса да намерят топло място за зимуване.

През последния месец повечето от службите за борба с вредителите във Великобритания съобщават за увеличаване на броя на молбите на домакинствата за помощ в борбата с плъховете, пише вестникът.

Основната грижа е, че плъховете могат да разпространяват болестта на Вейл и други заболявания.

Много от тях „мутират“ и стават имунизирани срещу отрови и растат с дължина до 30 метра, се казва в статията.

Британската асоциация за борба с вредителите посъветва жителите на страната да не складират храна по Коледа, тъй като това може да привлече гризачи. За да се противопоставят на заплахата от замърсяване, британците бяха призовани да изхвърлят отпадъците в кошчето за боклук и да ги запечатат възможно най-скоро.

Асоциацията препоръча и проверка на къщата за пукнатини или дупки по стените и тръбите. Те предупредиха британците да не съхраняват храна в стопански постройки и гаражи, тъй като храната е много по-малко защитена от гризачи в тези райони.

За семейства в самоизолация поради коронавируса експертите препоръчват използването на специални капани за гризачи. Те обаче трябва да бъдат поставени на безопасни места, за да не навредят на членовете на семейството и домашните любимци.

- реклама -