Защо учените съсредоточиха вниманието си върху създаването на четириноги роботи

Специалисти от руския Фонд за перспективни изследвания създадоха серия четириноги роботи и продължават да разработват подобни устройства, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Това заяви ръководителят на проекта от фонда Сергей Хурс.

„Вече е създадена цяла серия четириноги роботи, но тези разработки имаха предимно инициативен характер“, каза той, отговаряйки на въпроса дали се планира да бъдат създадени „партньори“ на робота Фьодор по примера на образците на американската компания „Бостън дайнамикс“.

Специалистът не уточни какви ще са външният вид и предназначението на роботите, над които продължава да се работи.

Основното преимущество на ходещите четириноги роботи пред аналозите им върху колела или гъсенично шаси е способността да се придвижват без затруднения по пресечени и каменисти терени, да преодоляват препятствия, да изкачват стъпала. Подобни роботи се разработват в много страни.

Най-известните четириноги роботи са създадени от „Бостън дайнамикс“. Става въпрос за БигДог, който може да пренася до 150 кг товар със скоростта на пешеходец, Чита, който може да бяга със скорост 45 км/ч, ЛитълДог, предназначен за различни изследвания.

- реклама -