пушачи, тютюнопушене, депресия, психични заболявания

Защо учени свързаха пушенето с психическите заболявания?

Тютюнопушенето може да е свързано с появата или изострянето на психични разстройства при пушачите.

Това е заключението на учени, които публикуваха резултатите от проучване в научното списание PLOS ONE.

За да установят дали има връзка между тютюнопушенето и психичните заболявания, изследователи от университетите в Белград и Прищина в Сърбия проведоха проучване сред повече от 2 хиляди студенти-пушачи. Използвайки въпросници, учените искаха да разберат как са предразположени към появата на психични разстройства.

Проучването показа, че пушачите имат клинична степен на депресия с 2–3 по-висока от непушачите.

В университета в Прищина 14% от пушачите страдат от депресия, докато сред непушачите този показател не надвишава 4%, докато в Белградския университет симптомите на депресия се наблюдават при 19% от пушачите, докато сред непушачите те са открити в 11%.

„Нашите проучвания потвърждават, че тютюнопушенето и депресията са тясно свързани“, казва ръководителят на проучването професор Левин. „Ние не твърдим, че тютюнът причинява депресия директно, но че болестта, подобно на много други психични разстройства, се изостря от тютюнопушенето, е неоспорим факт. “

Обобщавайки резултатите от изследването, ученият обръща внимание на властите върху необходимостта от намаляване на рекламата на тютюн и неговите производни, организиране на бездимни кампуси, спортни съоръжения и офиси. „Само съвместните строги мерки за предотвратяване на такива лоши навици могат да направят младите хора по-здрави и да попречат на техните представители да изпаднат от обществото в млада възраст“, ​​смята ученият.

- реклама -