BiT, Би Ай Ти писмо телевизия служители журналисти

Защо тишината се настани в ефира на телевизия BiT?

Малцината останали журналисти на телевизия BiT (Би Ай Ти) изпратиха отворено писмо до медиите, председателя на парламента Цвета Караянчева, премиера Борисов, главния прокурор Цацаров и други отговорни държавни служители.

В писмото си колегите настояват за изясняване на ситуацията в телевизията, след като излъчването на предаванията и новините беше прекратено. Според служителите на BiT до момента никой от ръководството не е обяснил каква ще бъде съдбата на медията, не са получавани заплати, отказан е достъп до редакциите и студията.

Припомняме, BiT беше продадена от братята Павел и Румен Вълневи на продуцента Мирослав Янев в началото на февруари тази година. Новият собственик обяви, че ще преформатира медията в развлекателно-информационен канал. Всички предавания бяха спрени, а голяма част от служителите освободени. В ефира на телевизията се завъртяха повторения и единствено новините продължиха да работят. Офисът в Чикаго беше закрит. Оттогава нищо от обявеното от новите собственици не се случи.

Ето и пълния текст на писмото на журналистите от BiT:

В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш.

След продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик спря всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите бяха освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно.

Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?

Всяка частна компания, разбира се, има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува. Важно е това да не става за сметка на служителите и на фона на нарушени трудово-правни отношения.

Настояваме за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата. Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни.

Опитахме се да се свържем с изпълнителния директор на телевизията – Симона Ангелова. До момента тя не си вдига телефона.

 

- реклама -
gerb – 728×90 – 2022