Защо теорията за еволюцията на Дарвин отпада от учебниците в Турция

От учебниците по биология в Турция ще отпадне изучаването на теорията на Дарвин. По мнението на турските чиновници противоречивата теория на Чарлз Дарвин е твърде сложна за разбиране от учениците, затова е решено тя да отпадне от програмата за 9 клас.

Решението на турското правителство предизвика буря в социалните мрежи, пише ВВС.

В сряда по време на обсъжданията в комисията за учебните програми към министерството на образованието председателят й Аласлан Дурмуш обяви, че от следващата година от учебниците по биология за 9 клас ще бъде изключена част от теорията на еволюцията на Чарлз Дарвин. Именно той коментира, че учениците са твърде млади, за да разберат спорните моменти. Според него изучаването на тези спорни предмети може да става и след завършване на гимназия на стадий бакалавър.

Има ли място Дарвин в турските училища?

Подкопава ли еволюционната теория на Дарвин религиозната вяра

Турският президент Реджеп Таип Ердоган вече одобри предложението за промяна на учебните програми, поясни и Ферай Айдоган, председател на профсъюза на учителите, който обединява повече от 100 хиляди преподаватели в Турция.

Дебатите по теорията за еволюцията в учебните програми започнаха в началото на годината, когато беше публикуван проектът за учебен план за началните и по-горните класове. Сред другите промени, които бяха предложени, беше и намаляването на часовете за изучаване на биографиятана основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Предложенията за промени бяха инициирани от консервативния профсъюз на учителите, близък до правителството.

Според властите всички промени са били предшествани от публични обсъждания и консултации.

Светската опозиция счита, е Ердоган и управляващата партия се опитват да подринат светските основи на страната и постепенно да я направят все по-ислямска и консервативна. Неведнъж и самият Ердоган е заявявал, че негова цел е да възпита благочестиво поколение, а вицепремиерът Нуман Куртулмуш даже определи и теорията за еволюцията като архаична.

Не само биологията, но и всички други науки, трябва да се преподават в религиозен контекст, обяснява Айдоган, според когото новата учебна програма няма да се отрази негативно на учениците.

- реклама -