Защо сменяме часовото време?

Защо сменяме часовото време? Смяната на времето, която обикновено се нарича преместване на часовника, се извършва два пъти в годината. Смяната на времето, която обикновено се нарича преместване на часовника, се извършва два пъти в годината – през последната

неделя на март и последната неделя на октомври.

В повечето държави в Европейския съюз, включително и България, тази смяна наричаме преместване на лятното часово време към зимното часово време, посочва darik.bg.

Традиционно смяната на часовника

се извършва, за да се спестява енергия. През лятото, когато денят е по-дълъг, когато светлината на слънцето ни позволява да ставаме по-рано и да лягаме по-рано, преместването на часовника ни дава възможност да използваме по-малко

изкуствено осветление и да спестим енергия.

Смяната на часовника обратно през зимата позволява да има повече светлина в сутрешните часове, когато най-много хора стават за работа или училище.

Въпреки това има дискусии за

това дали преместването на часовника наистина ни спестява енергия и дали е необходимо да продължим да го извършваме.

Някои изследвания показват, че преместването

на часовника може да доведе до нарушаване на биоритъма на организма ни и да доведе до проблеми със съня и здравето.

Към началото на 2023 г. има няколко държави, които не извършват преместване на часовника два пъти годишно:

  • Русия се отказа от преместването на часовника през 2014 г. Решението беше взето след провеждане на опит в различни региони на страната, който показа, че преместването на часовника няма значителен ефект върху икономиката и населението.
  • Исландия не извършва преместване на часовника от 1968 г. Причината е, че географското положение на страната предполага, че тя се намира на един час пред GMT (Greenwich Mean Time), което означава, че не е необходимо да се извършва промяна на часовника.
  • Беларус – от 2011 г. страната е спряла да извършва преместване на часовника. Решението беше взето след провеждане на обществено обсъждане и проучване на мнението на населението.
  • Армения – през 2012 г. държавата реши да спре да извършва преместване на часовника, като причината беше, че населението изпитвало здравословни проблеми след промяната на времето.
  • Казахстан – през 2018 г. Казахстан се отказа от преместването на часовника. Решението беше взето след провеждане на дълга консултативна процедура с обществеността и бизнеса.

Преместването на часовника в много държави

продължава да бъде обект на дискусия и проучвания.

Все повече страни обмислят да спрат да го извършват, като се основават на множество фактори като научно изследване на последиците върху здравето и населението, икономически разходи и други социални фактори.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено