Защо синият рак се превърна в проклятие за рибари

Синият рак може да е доста красив, но вече е заплаха за крайбрежието на Албания. Инвазивният вид е източник на ежедневна мъка за балканските рибари, които се борят за препитанието си. Родом от Атлантическия океан, ракообразното започва да се появява в Адриатическите води на Албания преди десетилетие заради повишаването на температурите на морето.

В крайбрежната зона близо до лагуната Караваста раците задръстват мрежите на паникьосаните рибари, които казват, че родната морска фауна, на която разчитат за препитание, все по-трудно се хваща.

Ракът гони рибата от мрежите и отнема ежедневния хляб на рибарите. Те го определят сините раци като много агресивни и умни, истинско проклятие.

„Тази година виждаме раците навсякъде, по крайбрежието, на брега, но и в по-дълбоки води, реки и лагуни. Щетите са огромни“.

Някои дни мъжете събират до 300 килограма сини раци – в сравнение само с пет до шест килограма риба, която продават на пазара.

Запасите от местен лаврак, червен кефал и змиорки изчезват, споделят рибарите, тъй като чуждестранният нашественик нарушава деликатния баланс на подводната екосистема.

„Те с основание се притесняват от вид, чиито женски снасят милиони яйца”, заяви пред АФП Саймир Бекирай, професор по хидробиология в университета в Тирана.

Callinectes sapidus, родом от Мексиканския залив, където процъфтява, се е разпространил по света чрез баластна вода от корабите и сега е сред 100-те най-инвазивни вида в Средиземноморието.

„Глобалното затопляне създава условия за присъствието на екзотични видове в места, които не бяха благоприятни преди няколко години“, каза Бекирай. „Щетите за рибните популации са значителни“, допълни той.

Въпреки че месото на раците се счита за деликатес, в Албания не е популярно.

„Няма пазар за раците“, казва Ходжа, който има петчленно семейство. Рибарите нямат друг избор освен да оставят раците, задръстили мрежите им да умрат под палещото слънце.

- реклама -