д-р Данчо, Пенчев, зараза, коронавирус

Защо шефът на столичната РЗИ подаде оставка – въпрос с два разнопосочни отговора

В понеделник стана ясно, че шефът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Това е станало в телефонен разговор със здравния министър. Тогава причината за оставката не беше съобщена. Тя дойде след като в събота столичната РЗИ отмени карантината на премиера Бойко Борисов, а в неделя той даде положителен тест за коронавирус.

Днес здравният министър заяви, че мотивът за оставката е личен.

„Мотивът му е личен и той ще остане такъв. Има шеф на РЗИ, това е заместникът му д-р Маева. Постоянен ще има след като проведем конкурс. Нека се върна на работа във вторник и ще предприемем всички действия, за да бъде проведен конкурс“., каза министърът пред БНТ. И добави, че правилата за карантината са еднакви за всички български граждани и ще останат такива. Всички са равни пред закона.

Малко по-късно доц. Ангел Кунчев заяви пред БТВ, че оставката е именно заради казуса с карантинирането на висшите държавници.

„Съжалявам за оставката на шефа на РЗИ д-р Данчо Пенчев, работеше по 16-17 часа на ден, но формално имаше нарушение на правилата със свалянето на карантината на президент и премиер, каза доц. Кунчев. Затова и не се правели вече изключения. Според Кунчев подбудите на д-р Пенчев са били да не се пречи на държавата, но наредбата щяла да се спазва такава, каквато е написана.

- реклама -