време, времето, възрастни

Защо с напредването на възрастта времето започва да тече по-бързо

С напредване на възрастта времето забързва, откриха учени.

В няколко експеримента наведнъж възрастни доброволци не можаха да определят с точност продължителността на интервала между два сигнала. Те твърдяха, че е по-къс, отколкото всъщност е. Някои изследователи обясняват това със забавянето на мозъка, други – с предишен опит, който изкривява възприятието.

В продължение на 35 години американският учен по биомедицина Робърт Саутерн си измерва температурата, кръвното налягане, пулса всяка сутрин и преценява колко продължава една минута за него. Всички резултати са записани. След това те дават основата на изследване, което показва, че с възрастта времето се ускорява – по-точно възприемането му.

Ако в началото на експеримента Саутернес правилно е определял продължителността на минутата, то до 60-годишна възраст тя се увеличава за него с няколко секунди.

Такъв е случаят с група доброволци на възраст 60-80 години, които бяха помолени да преценят времевия интервал от три минути. Те срешиха с 40 секунди. Младите – от 19 до 24 години – бяха много по-точни.

Стареенето изкривява възприемането на времето

Учените доказаха, че стареенето ни кара да вярваме, че времето минава по-бързо, отколкото в юношеството, защото мозъците ни са по-бавни в комбинирането на звукова и визуална информация, което може да обясни защо възрастните хора имат бавни реакции.

Според изследователи от университета Дюк (САЩ) колкото по-възрастен е човек, толкова по-бавно мозъкът му обработва външни образи и започва да изостава от физическото време. Субективно изглежда, че то се е ускорило.

Освен това възприемането на часове, минути и секунди е тясно свързано с бързите координирани движения на очите в една посока. Между тези движения мозъкът обработва визуална информация. При децата това се случва по-бързо, така че тяхното субективно време тече по-бавно.

Възрастните също могат да го позабавят малко.

За успеете да направите това, трябва да вземете достатъчна доза сън и почивка, защото скоростта на процесите в мозъка се влияе не само от възрастта, но и от хроничната умора, отбелязват авторите на изследването.

Според германски учени усещането за време до голяма степен зависи от възприеманата визуална информация, или по-скоро от нейната сложност.

В свой експеримент на доброволци бяха показани прости картини, които се редуват с асиметрични изображения с много малки детайли. В резултат участниците заявиха, че са гледали сложните рисунки по-малко, отколкото по-простите. Това, разбира се, не е вярно.

Слухът обаче е най-важен според британските невролози.

Те демонстрираха, че ако частите на мозъка, които са отговорни за слуха, са повредени, човек не може правилно да прецени нито продължителността на звука, нито времето за гледане на картината. В случай на смущения в зоните на мозъка, свързани с зрението, възникват грешки само при опит да се определи продължителността на зрителния стимул. Изследователите предполагат, че времето се разпознава в областите на цефалната кора, отговорни за слуха, и визуалните сигнали се сравняват автоматично със звукови сигнали.

И точно с това застаряващият мозък се справя по-трудно, твърдят канадски учени.

Възрастните хора могат да загубят нишката на разговора, да имат затруднения с шофирането. И времето за тях минава по-бързо, отколкото в младостта им.

Експертите стигнаха до такива заключения, наблюдавайки реакцията на доброволците на два вида стимули – бели кръгове, появяващи се на екрана на монитора, и звукови сигнали. Външните стимули се извеждат или заедно, или поотделно – първо геометрични фигури, а след това звуци. Доброволците трябваше да решат в рамките на три секунди дали и двете събития се случват едновременно или не, и да натиснат един от двата бутона на специално дистанционно управление.
Оказа се, че броят на грешките зависи от възрастта. По всичко изглежда, мозъкът на 50-60-годишните се представи по-зле при сдвояването на данните. Това обяснява и защо времето преминава по-бързо за възрастните хора.

Освен това, според последните данни, активността на хипокампуса се променя с годините, поради което хората не са в състояние правилно да определят границите на събитията. Тоест, за възрастните хора е по-трудно да разделят непрекъснатия поток на информация на отделни части и да отстраняват ненужното. Между другото, паметта също страда от това: за да не се забравят конкретни събития, е необходимо ясно да се очертаят границите между тях.

Според британски учени трябва да се вземе предвид и опитът.

Ако един и същ сигнал се повтаря няколко пъти подред, на човек изглежда, че времето на демонстрацията му е намаляло, въпреки че в действителност не е така. Тъй като повечето хора се сблъскват с едни и същи събития всеки ден, не е изненадващо, че времето се ускорява с възрастта.

Неврофизиолозите от Масачузетския технологичен институт (САЩ) стигнаха до подобни заключения.

Вярно, те не експериментираха върху хора, а върху лабораторни мишки. Гризачите бяха обучени да определят интервала между две светкавици и след същия период от време да изпълняват специална команда.
Свикнало с краткия интервал – от 400 до 700 милисекунди (а времето между сигналите всъщност беше осемстотин милисекунди), животните изпълняват командата по-рано. Ако мишката беше свикнала с интервала от 900 до 1200 милисекунди, тогава тя реагира малко по-късно.

Тоест предишният опит повлия на вземането на решения и възприемането на времето.

Освен това, анализ на 1400 миши неврони във фронталния лоб на мозъка – смята се, че тази област е отговорен за усещането за време – показа, че активността на нервните клетки при животните е различна. От което следва заключението: мозъкът е в състояние да интегрира предишния опит в структурата на синаптичните връзки.

Впоследствие това беше потвърдено на компютърен модел. Както при истинският мозък, и предишните преживявания влияят върху възприятието на времето. Когато учените премахват тези представи, времето не се изкривява.

Мозъкът обаче не е компютърен модел и е почти невъзможно да се премахне опитът от него. Вярно е, че ако постоянно се стремите към нещо ново и добавяте повече разнообразие в живота, с течение на времето може доста да се забави, твърдят изследователи от Дартмутския колеж (САЩ). В експериментите си на хора бяха показани снимки, които добре познаваха и такива, които никога досега не бяха виждали. Повечето от участниците твърдят, че непознатите рисунки са на екрана по-дълго от останалите.

- реклама -