пура

Защо пурите са синоним на богатите мъже

Куба е синоним на революция и романтика, Че Гевара и Хемингуей, носталгия и любов, танци и магия, но най-вече свързваме страната с ароматът на хаванска пура и ром.

Хубавата пура си личи по триъгълничето, което остава, след като падне пепелта. Друго любопитно в производството на „дебелите цигари“ е, че се различават 64 нюанса на кафявото и винаги се изисква в кутията да има само пури от един десен.

Според международно проучване, 87% от милионерите пушат пури, което ги прави синоним на богатите мъже.

Произходът на пурите

Пурите започват своето победно шествие по света на 15 октомври 1492 г. На този ден индианците от остров Гуанахани показали на моряците на Христофор Колумб загадъчни сушени листа. От тогава хората пушат цигари, пури, пурети, лули, без да обръщат много внимание на предупрежденията на лекари и близки.

Според легенда кубинките разстилали листовете тютюн върху гола кожа, затова техните пури били най-хубави. За ценителите пушенето на пура е култура, стандарт и традиция.

Най-известните пури в света

Те безспорно са на марка Cohiba. За тяхната популярност „виновник“ е покойният кубински лидер Фидел Кастро, които беше с неизменна пура в уста дълги години.

Кубинският диктатор спря да пуши чак през 1986 заради проблеми със здравето и инициира национална кампания за борба с употребата на тютюн. Но, без голям резултат, защото пушенето си е традиция в Куба…

- реклама -