Защо през лятото страдаме по-често от главоболие

Горещото време води до разширяване на кръвоносните съдове в кожата на главата, а това от своя страна дразни нервните коренчета, намиращи се в близост. Това е една от причините за появата на главоболие през летните месеци. А ето какви други могат да бъдат причините да ни боли глава през лятото и как да избегнем това неприятно усещане:

Дехидратация

През лятото е нормално заради почакването на температурите да се стигне до по-усиленото потене. Това от своя страна е причина за настъпване на дехидратация и загуба на електролити. Това кара мозъчните клетки да се свиват, което активира рецепторите за болка. Решение на проблема може да бъде добрата хидратация – с приемането на повече течности, сочни плодове като диня и пъпеш.

Пропускане на хранене

През лятото заради жегата неусетно посягаме по-често към чашата с вода. Това понякога може да залъже и чувството ни за глад и да пропуснем някое хранене. Гладът намалява кръвната захар, което причинява главоболия и смени на настроението в повечето хора. Намалете обработените въглехидрати и захарта, винаги закусвайте. Хапвайте по-малки порции, но по-често.

Късно лягане 

През лятото денят е по-дълъг, вечерите по-прохладни и подходящи за разходки и срещи с приятели. Нарушеният режим на сън и бодърстване може да провокира главоболие. Спазването на определен час на заспиване е необходимо дори през летния сезон, макар и да е трудно осъществимо.

Всичко това може да доведе до главоболие дори при децата. Така че не пренебрегвайте възможността да предотвратите това както при себе си, така и при близките си.

 

 

- реклама -