Защо някои страни имат по-голям проблем със затлъстяването от други?

Светът е в центъра на голяма епидемия от затлъстяване, а тенденциите показват, че положението ще се влошава в бъдеще. Неотдавнашно проучване установи, че повече от 2 милиарда възрастни и деца в световен мащаб са с наднормено тегло и страдат от здравословни проблеми.

Франк Ху, професор по хранене и епидемиология, смята, че съществуват хора, които не са запознати с този неоспорим факт. Тяхната неосведоменост е само част от основния проблем.

„Различните държави имат различни проблеми“, казва той. „Трябва да мобилизирате (цялото) общество, за да се справите… това не е само медицински проблем“.

Тихоокеанските острови, Близкият изток и Америка са водещи по отношение на регионите с най-високо ниво на затлъстяване. През 2014 г. повече от 48% от населението на островите Кук е класифицирано като затлъстяло. Катар е водач на антикласацията в Близкия изток с 34%, следван от Съединените щати с 33%. Това показват данни на Световната здравна организация.

Затлъстяването се определя с помощта на индекса на телесна маса на човека. По този начин се наблюдава съотношението между тегло и височина.

Два са факторите, които предизвикват масово затлъстяване: лошата диета и липсата на физическа активност.

Ху смята, че за да се реши проблемът, под внимание трябва да се вземат и редицата по-малки фактори. Какво стои зад проблема със затлъстяването всъщност?

  1. Недобро разпределение на активността

Проучване, публикувано тази седмица в сп. „Nature“, се позовава на данни от приложенията за смартфони, за да анализира средния брой на стъпките на хора от 111 държави.

Приложението проследява физическата активност на повече от 700 000 души. Хонконг застана на първо място с 6,880 стъпки на ден, следван от Китай с 6,189. Индонезия се класира на последно мясти с 3,513 крачки.

Скот Делп, професор по биоинженерство и машинно инженерство в Станфорд, каза, че физическата активност не е равно разпределена във всяка една страна.  Той обясни, че колкото по-голяма е разликата между активните и неактивните хора, толкова по-голяма е вероятността за затлъстяване. Класацията се променя, когато се пресметне разликата в активността на населението в страни като Саудитска Арабия и Австралия.

  1. Възприятия за упражнения
Макар че физическото бездействие се смята, че подпомага нарастващия процент на затлъстяване в световен мащаб, експертите посочват, че в някои държави спортът просто не е приоритет.

В Кувейт беше установено, че местните жители гледат на упражненията по-скоро като на спорна дейност, отколкото като занимание за дома или в група от хора. В допълнение, в Близкия изток като цяло, не е прието жените да участват в упражнения на открито.

В Азия и Близкия изток Ху смята, че съществуват много недоразумения. „Повечето хора не са наясно, че да са физически активни е от полза за тяхното здраве“, каза Ху.

  1. Лошо приоритизиране на движението

В Китай, както и в други части на Източна Азия, физическото възпитание в академичната среда е изоставено. Студентите „са под огромен натиск в опит за постигане на добри академични резултати“, каза Ху.

В Япония и държавите от Скандинавския полуостров, упражненията са се превърнали в част от ежедневието по отношение на пътуването и общуването.

  1. Екологични фактори
Друг фактор, възпрепятстващ упражненията на много места, е външната среда. В Близкия изток влияние оказва температурата.

„Обикновено е много горещо, за да се правят дейности на открито“, каза Ху. Същото важи и за много региони в близост до Екватора. Заедно с лошото възприемане на упражненията и липсата на осведоменост за значението за здравето, въздействието е още по-значително.

В Китай проблемът е свързан със замърсяването. „Замърсяването се превърна в бреме за упражненията на открито“, каза Ху. Проблематично е за децата и зараждащата се епидемия от затлъстяване в детска възраст, показват проучвания.

  1. Стойността на обработената храна

Стойността на храната варира различно сред популациите. В Тихия океан, където нивата на затлъстяване са най-високи, преработените храни имат високи стойности.

Преди храната беше ограничена до прясно уловена риба или пресни плодове, но сега е консервирана или преработена. „Чували сте … хората ще отидат да ловят риба, да продават улова си и да купуват консерви“, но вече ситуацията изглежда различно.

В някои части на Северна и Южна Америка – като Бразилия например, безалкохолните напитки и преработените храни също носят признаци като богатство и успех – както и в Африка.

В Близкия изток, богатството се свързва с консумация на по-големо количество висококалорични храни. “

  1. Различни представи за затлъстяването

Обществените възприятия за наднормено тегло или затлъстяване са от ключово значение при определянето на ефективността на епидемията. Тя от своя страна може да бъде контролирана.

Ху използва примера на Китай и други региони в Азия, както и в Африка, където хората с по-едра фигура, са по-уважавани. Идеята за „тлъстичко“ бебе, което е знак на богатство и здраве в Китай, „все още не е отминала“.

  1. Средата като фактор
Обществото само е създало среда, в която хората напълняват.

Създадената среда определя избора, който хората правят. Седенето през по-голямата част от деня, по-малкото движение, по-големият достъп до бързо хранене и по-малкото време за готвене са само няколко примера.

САЩ са отличен пример за това в продължение на 30 години. „САЩ все още са суперсилата на затлъстяването“, каза Ху, подчертавайки наличието на евтини, високо преработени храни и градски дизайн, насочен към шофирането – особено в Южния и Средния Запад. „Тенденцията към затлъстяване е много упорита през последните три десетилетия въпреки усилията.“

Тъй като развиващите се региони приемат начина на живот на Запада, хората вземат едни и същи решения: трябва да се търси баланс.

Справяне с проблемите

Експертите са единодушни относно необходимостта от интервенции за противодействие на затлъстяването. Бъдещето зависи от самото общество, което определя тенденциите и начина на живот.

Ху вярва, че затлъстяването е наистина социален проблем, а не индивидуален. Необходими са национални и международни политики, за да се създадат условия, в които е лесно хората да бъдат здрави.

Броят на наднормените и затлъстели бебета и децата под 5-годишна възраст се е увеличил от 32 милиона през 1990 г. на 42 милиона през 2013 г.

- реклама -