ставане сън сутрин вечеря хранене спорт

Защо ни е трудно да ставаме сутрин?

Късната вечеря е причина номер едно сутрин да се събуждате изморени. Ранното ставане има много ползи – ставайки рано имаме време да свършим планираните задачи, да спортуваме, да приготвим закуска, чувстваме се тонизирани, вечер успяваме да си легнем на време. Но ранното ставане се оказва много трудна, дори непосилна задача понякога.

Една от причините е късната вечеря.

Когато се нахраним и си легнем след половин час това създава затруднения в храносмилането и е твърде вероятно сутрин да имаме проблем със ставането и да се чувстваме много изморени. Обяснението е, че не оставяме време на организма да усвои храната от вечерята. Препоръчва се храненето да е поне 2 часа преди сън. Така след като си легнем, тялото ще се наслади на качествен сън и почивка, съобщава Dnes.bg.

Късни тренировки.

Спортуването през нощта също може да доведе до проблеми сутрин. Физическите тренировки изморяват, но едновременно с това енергизират, което може да повлияе качеството на съня.

Мислите преди сън могат да повлияят на събуждането сутринта. Случвало ли ви се е в дни, в които предстои някакво вълнуващо събитие да се събудите точно на време, отпочинали и напълно наспали се? Психолози твърдят, че мислите ни решават кога и как да се събудим. Последната мисъл преди заспиване определя как ще се събудим. Ако сме изморени, притеснени, депресирани и имаме мрачни мисли в главата си, най-вероятно ще се събудим изморени.

- реклама -