алкохол, напитки, плуване

Защо не трябва да плуваме след употреба на алкохол

Плуването в горещината след употреба на алкохол може да доведе до вазоспазъм, с рискове от инфаркт и инсулт.

Това казва пред РИА Новости главният психиатър-нарколог на свободна практика в Министерството на здравеопазването на Русия Евгений Брун, съобщава РИА Новости.

„Промените в температурата, особено за нетрениран човек, са опасно нещо. Ако човек не е обучен за температурни промени, тогава може да настъпи студена реакция, която води до незабавен спазъм на кръвоносните съдове и това също може да причини сърдечна атака или инсулт. Това е особено опасно за човек. който е пил алкохол „, казва Бруне.

Лекарят отбеляза, че докато сте пияни, е по-добре да стоите далеч от откритата вода, тъй като има чести случаи на просто падане във водата в нетрезво състояние.

„Първо, в състояние на алкохолно опиянение усещането за опасност се притъпява и човек не може обективно да изчисли силите си и да оцени безопасността на ситуацията. Второ, нарушена е координацията на движенията. Трето, в жегата от спада на температурата на фона на прием на алкохол може да възникне спазъм на периферни съдове дори при здрави хора, което може да доведе до припадък„, казва Бруне.

В същото време той отбеляза, че пиенето на студени напитки, например с лед, в жегата е по-добре само за свикнали хора, които редовно пият студена вода, които имат втвърдена система на гърлото.

А останалите трябва да бъдат внимателни.

„Ако горещ, прегрят човек изпие чаша студена вода с лед, тогава може да има същата реакция, която може да предизвика спазми. Тук трябва да разберете някои тънкости. Спазмът може да бъде локален и когато има локален спазъм , тогава тъканта на назофаринкса е некротична и това може да се превърне в среда за размножаване на различни бактерии и доста често явление на остра ангина се появява точно в жегата, когато човек пие студена напитка.

Употребата на ледени напитки са стрес за организма и може да доведе до намаляване на защитните функции, което от своя страна увеличава риска от заразяване с коронавирус, особено в настоящата напрегната епидемиологична ситуация.

За да се предпазите, трябва да бъдете ваксинирани незабавно, тъй като ваксинацията е най-ефективният и безопасен начин за защита срещу инфекциозни заболявания, включително COVID “, добавя лекарят.


Източник: БГНЕС

- реклама -