Защо Националният оперативен щаб е против разхлабване на мерките

Когато се разхлабват мерки трябва да се казва и какви ще са последиците, заяви на брифинга в понеделник сутрин председателят на оперативния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Генерал Мутафчийски заяви, че аргументите на оперативния щаб срещу отхлабването на мерките са съвсем обективни. „Ако първоначално България се движеше в едно плато, след това имаше един минипик в началото на април, последван от спад, от Цветница насам ясно се наблюдава ръст на заболелите“, заяви той.

„Струпването на хора винаги води до повишаване на опасността от разпространение на коронавируса. Когато се разхлабват мерките, трябва да се казва какви ще са последиците. Когато хората излязат в парковете, нещата ще се влошат“, каза ген. Мутафчийски. Той сравни ситуацията в България и Гърция. В нашата южна съседка, където имаше затваряне за едно денонощие, има 11 нови случая. В България, където имаме по-либерален режим на контактуване, имаме ръст.

Ген. Мутафчийски припомни изследване на Харвард, което дава прогноза как ще се живее в бъдеще с коронавирус – ще има пикове и спадове на болестта.

„Най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се намери надеждна ваксина и лекарство. Животът не може да спре. Всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на болестта. Важно е правителствата да могат да дадат заден ход и да въведат ограничения, докато спадне отново болестта“, заяви той.

Според него за момента няма заплаха за бюджета на НЗОК зарази развитието на болестта. Ген. Мутафчийски припомни, че щабът няма никакъв бюджет.

По отношение на лекуването на болни с хидроксихлорина и азитромицин, генерал Мутафчийски заяви, че тези медикаменти имат странични ефекти, особено изразени за сърдечния ритъм, което може да доведе до смърт. Болните, които се лекуват с тях, се наблюдават в болниците. Тези препарати не могат да се ползват в домашни условия. Ползите и вредите са 50 на 50.

- реклама -