остров Джилио, жители, коронавирус, изследване,

Защо на италиански остров няма нито един заболял от ковид?

Абсолютен феномен!

На остров Джилио нито един от жителите не се е разболял от COVID-19, въпреки че заразени хора от континента многократно са ходили там, а самите островитяни не са спазвали социална дистанция.

С нелеката задача да изследват феномена се заеха италиански учени.

Резултатите от изследването са публикувани в medRxiv.

Остров Джилио се намира край бреговете на Тоскана.

Това е едно от малкото места в Италия, където все още няма регистрирани случаи на COVID-19 сред местното население – всички случаи са само сред посещаващи туристи. В същото време тези туристи са били в близък контакт с местните жители, което обаче не е довело до разпространението на болестта. Ферибот отива до острова два пъти на ден, като всеки път превозва поне десет души от континента. Малкият остров е затворена среда, а гъстотата на населението в селата му е почти най-високата в страната.

През пролетта на 2020 г. на острова няма заповед за спазване на социална дистанция или каквито и да било карантинни мерки. По този начин смесването на новодошлите с местното население теоретично е трябвало да доведе до масово инфектиране, но това не се е случило.

Учени, ръководени от Антонио Боняни от Миланския университет, проведоха обширно серологично проучване от 29 април до 3 май 2020 г., за да разберат причината за резистентността на островитяните срещу коронавируса.

Авторите имат за цел да открият антитела срещу SARS-CoV-2 и да идентифицират асимптоматични случаи, ако има такива. Всички възрастни в трите основни населени места на острова взеха участие в бързия тест.

Изследователите са използвали бърз тест за антитела, както и PCR тестове.

Авторите са проверили 634 души, живеещи на острова и 89 посетители. Антитела са открити само у един жител, който пристига на Джилио в края на пролетта и е асимптоматичен. За да потвърдят положителния резултат, учените повтарят теста три пъти.

Учените обясняват липсата на симптоматични случаи на COVID-19 на остров Джилио с две причини.

Първо, това е чистият въздух – липсата на замърсители може, според авторите, да играе решаваща роля за ограничаване на разпространението на инфекцията. Второто е възможният кръстосан имунитет на всички жители на острова към тясно свързан ендемичен патоген.

Второто изглежда за учените по-сигурен фактор. Кръстосано реактивният имунитет играе важна роля в резистентността към инфекции.

Според учените имунитетът на местните жители срещу SARS-CoV-2 може да бъде медииран от клонинг на Т-лимфоцити CD4, който реагира на антигени на ендемични коронавируси, причиняващи обикновена настинка.

Авторите планират да проведат нов кръг от серологичен скрининг в бъдеще, в разгара на туристическия сезон, когато хиляди туристи ще посетят острова, а също и да проучат по-подробно особеностите на микроклимата на острова.

- реклама -